Motosport

Petrucci ide u svjetsko Superbike prvenstvo

09 danilo petrucci itae 6539.gallery full top lg

Donedavni MotoGP vozač i etapni pobjednik na reliju Dakar, iduće godine debitira u svjetskom Superbike prvenstvu.

U svojoj 33. godini, Danilo Petrucci će biti rookie u Superbike prvenstvu i to vozeći za momčad Barni s kojom je i započeo međunarodnu karijeru. S njima je 2011. postao viceprvak u Superstock 1000 prvenstvu, nakon čega je ušao u MotoGP na nekonkurentnom Ioda motociklu i započeo trnoviti put koji ga je 2019. godine doveo skroz u tvorničku momčad Ducatija. Te iste godine je odnio i briljantnu prvu MotoGP pobjedu, kad je kao Talijan na Ducatiju slavio na talijanskoj stazi Mugello, i to nakon što je u zadnjem krugu nadmudrio Dovoziosa i Marqueza.

2020 Le Mans Petrucci

2021. je imao neuspješnu sezonu za upravljačem Tech 3 KTM, ali je tako dobio priliku da nastupi na ovogodišnjem reliju Dakar, gdje se pokazao toliko brzim da je čak pobijedio na jednoj etapi. Ove sezone je branio boje Ducatija u Superbike klasi MotoAmerica prvenstva i tu postao viceprvak na njemu nepoznatom teritoriju, da bi nakon toga iznenadno mijenjao Joana Mira u Tajlandu, te se zaljubio u Suzukijev MotoGP motocikl.

424981 danilo petrucci Dakar Rally 2022 Stage10 2045

Kako je odlučno krenuo u MotoAmerica prvenstvu, tako se još proljetos pojavila opcija da iduće godine završi u tvorničkoj Superbike momčadi Ducatija, rame uz rame novom prvaku Bautisti. Na kraju je u toj momčadi ipak ostao Rinaldi, pri čemu je pregovarački hendikep Petruccija vjerojatno bila njegova težina od 80-ak kilograma žive vage. Kao takav je sušta suprotnost perolakom Bautisti i ne bi bilo koristi od razmjene podataka, a čini se da su se u Ducatiju brinuli i kako će zbog te svoje težine Petrucci previše trošiti stražnju gumu, baš kao što je to bio njegov problem i u MotoGP-u. Ipak, sad je potvrđeno da će simpatični Talijan doista debitirati s Panigaleom V4R u Superbike prvenstvu, samo što će to ostvariti kroz povratak u privatnu momčad Barni Ducati, za koju je potpisao ugovor na godinu dana.

petrux brt 23 

fbmp ytmp imp