Novosti

Bimota HB4

Bimota za Moto2

 

BimotaHB4-1MNakon 25 godina pauze, Bimota ponovo koristi Hondinu konjicu s kojom je i započela svoju turbulentnu povijest. Ta su dva proizvođača ponovo udružila pravila za Moto2 klasu...


... koja inzistiraju na korištenju agregata s CBR-a 600 RR

Pravila novu ustanovljene Moto2 klase koja propisuju korištenje za sve jednakog i unaprijed pripremljenog Hondinog agregata kao da su pisana za Bimotu i njezinu posvećenost iznalaženju novih rješenja po pitanju okvira i ovjesa. Ne čudi stoga što se tvrtka iz Riminija odlučila pridružiti ostalim konstruktorima i predstaviti svoje viđenje Moto2 motocikla.

 

I kod svog natjecateljskog modela nazvanog HB4, Bimota ne odustaje od složene koncepcije konstruiranja okvira, što znači da je prednji dio izveden u obliku rešetkaste čelične konstrukcije koji se u svom stražnjem dijelu veže na ploče izrađene od posebne aluminijske legure. Od aluminija je izrađena i stražnja vilica čijim radom upravlja Ohlinsov monoamortizer iz serije TTX, dok se naprijed nalazi Paioli vilica.BimotaHB4-2M

 

S obzirom na to da je u Moto2 klasi na kotačima i kočnicama zabranjena uporaba karbonskih vlakana i keramike, naplatci su izrađeni od kovanog magnezija u jedino dozvoljenim dimenzijama 3,75-17 sprijeda i 6x17 cola straga, na koje se montiraju propisane Dunlopove gume 125/80-17 i 195/65-17. Kočenje je povjereno komponentama marke Brembo, s time da se naprijed nalaze dva plivajuća i nazubljena diska promjera 300 mm, dok se straga nalazi plivajući disk promjera 218 mm.

 

Sve u svemu, ova Bimota na papiru ima sve što joj treba da bude konkurentna, a ako vrijedi ona da motocikl mora prvo biti lijep da bi bio brz, onda je pred modelom HB4 sjajna budućnost. Pitanje je samo hoće li taj motocikl doista i nastupiti u ovogodišnjem Moto2 prvenstvu. Naime, startna rešetka već je puna, a nijedna od momčadi nije navela Bimotu kao svojeg dobavljača motocikla. Doduše, taj popis još uvijek nije konačan, tako da je lako moguće da do sredine travnja i prve utrke dođe do nekih promjena. Osim toga, vjerujemo da su i čelnici prvenstva svjesni prestiža kojeg bi Moto2 klasi donijela Bimota i da će tom talijanskom proizvođaču omogućiti da na mala vrata uđe u igru.

Više u ovoj kategoriji: « Metzeler Sportec M5 Interact Tomos »
fbmp ytmp imp