Novosti

Buell

Propast Buella, što je s MV Agustom?

 

BuellMTužna vijest iz Amerike. Očito u dubokim problemima, Harley-Davidson je odlučio zauvijek prekinuti proizvodnju samosvojnog Buella. Drugi korak u spašavanju američke tradicije trebala bi biti i prodaja...

 

... MV Aguste. Ono što je trebalo biti samo privremeno obustavljanje proizvodnje u pogonima Buella postat će trajno. Erik Buell je sa suzama u očima objavio da njegov životni projekt odlukom Harley-Davidsona odlazi u povijest.

 

Taj je bivši inženjer Harley-Davidsona 1983. godine osnovao vlastitu tvrtku Buell u kojoj je razvijao natjecateljske motocikle koji su koristili njihove modificirane agregate, s time da ubrzo počinje izbacivati i prve cestovne modele. Početkom 90-tih Harley-Davidson u Buellovom projektu vidi priliku da se dohvati novih segmenata tržišta, pa po principu pola-pola osnovaju zajedničku tvrku.

 

Ta tvrtka nazvana Buell Motorcycle Company 1998. u popunosti prelazi u vlasništvo Harley-Davidsona čije je čelništvo sada odlučilo zauvijek prekinuti proizvodnju Buell motocikala kojima su pokušavali biti konkurenti na tržištu naked i sportskih modela.

Iako su Harley-Davidsonu još samo donedavno cvale ruže, te su širili svoje carstvo, očito nisu znali predvidjeti učinak recesije.

 

U tom je smislu gašenje marke Buell rezultat netom donesene nove dugoročne strategije koja će sretniju budućnost tražiti kroz fokusiranje svih napora na sam Harley-Davidson. Drugi korak u tom smjeru trebala bi biti prodaja MV Aguste koja je u njihovo vlasništvo stigla tek prije godinu dana.

 

Dok sa žaljenjem konstatiramo da je u svijetu na dva kotača karizmatični Buell prva velika žrtva globalne krize, ostaje nam nada da MV Agusta ipak neće krenuti njegovim stopama. Više o svemu pročitajte u sljedećem broju Moto Pulsa.

Više u ovoj kategoriji: « KTM 690 Duke R Kymco Many 50i 4T »
fbmp ytmp imp