Novosti

Ducati Hypermotard 796

Hiperaktivan i u slabijem izdanju

 

3Hypermotard-1MAtraktivan talijanski motocikl grubog njemačkog imena moći će se odsad nabaviti i kao model srednje zapremine. Iako bi Hypermotard 796 u osnovi trebao biti namijenjen manje iskusnim vozačima, ...


... kombinacija manje težine i nevelikog zaostatka po pitanju konjskih snaga mogla bi ga učiniti zabavnijim i od verzije 1100

 

Kada je prije nekoliko godina kao koncept predstavljen na sajmu u Milanu, malo tko je ozbiljno vjerovao u to da će se Hypermotard u takvom obliku jednog dana uopće naći i na tržištu, a sada motocikli pod tim imenom već tvore pravu malu obitelj. Nakon modela 1100 i 1100 S za 2010. godinu je pripremljen i Hypermotard 796.

 

Kako mu i samo ime govori, glavna je novina tog motocikla korištenje novog dvocilindričnog agregata manje zapremine, o kojem se zasada nije poznato previše detalja. Zna se tek toliko da dva zrakom i uljem hlađena cilindra postavljena pod pravim kutom - ili kako to u Ducatiju vole reći: u obliku slova L - zadovoljavaju Euro 3 norme i pritom razvijaju 81 KS pri još neotkrivenom broju okretaja i maksimalnih 76 Nm okretnog momenta.

 

Korištenje agregata manje zapremine nije donijelo neke važnije novosti po pitanju dizajna, koji je vjerna replika onog sa modela 1100, a iznimnoj sličnosti sa snažnijim bratom pridonosi i  korištenje jednoruke stražnje vilice. Naprijed se nalazi izokrenuta vilica koju stežu  nanovo oblikovani gornji i donji trokuti, a blage je promjene nabolje doživio i okvir.3Hypermotard-2M

 

S obzirom na manju zapreminu pogonskog agregata, ali i 30% manju vrijednost zakretnog momenta, Hypermotard 796 bi sa svojim nježnijim razvijanjem snage trebao biti i po mjeri manje iskusnih vozača. Njima, ali i svima onima koji cijene lakoću upravljanja, odgovarat će i činjenica da je sjedalo spušteno sa 845 na 825 mm, kao i to da je umjesto suhe opremljen mekšom mokrom spojkom, koja je uz to kliznog tipa, tako da ne bi trebalo biti nikakvog stresa niti uznemiravanja stražnjeg kraja kod agresivnog ubacivanja u niži stupanj prijenosa.

 

Bez obzira na to koristi li se Hypermotard 796 za sportsku vožnju otvorenom cestom ili za probijanje gradskom vrevom, veseli spoznaja da teži samo 167 kg. To je primjetnih 12 kg manje nego na modelu 1100, a uzmemo li u obzir da je od njega slabiji samo 9 KS, lako je zaključiti da bi svi budući kupci Hypermotarda 796 za manje novce mogli dobiti okretniji, praktičniji i možda još zabavniji motocikl koji ima tek neznatno slabije krajnje performanse od originala.

 

Oni koji bi svejedno mogli razviti komplekse na ime manje zapremine imaju mogućnost odabira modela s crvenim oplatama i crvenim okvirom, koji je gotovo identičan originalnom Hypermotardu 1100, dok svi drugi mogu vagati između kupnje potpuno crnog Dark modela, ili pak varijante s bijelim spremnikom goriva, te crnim okvirom i isto takvim kotačima i plastičnim oplatama.

fbmp ytmp imp