Novosti

Ducati Multistrada 1200

Multistrada1MČetiri u jednom

 

Jedna od najvećih zvijezda sajma u Milanu svakako je Ducatijeva nova Multistrada, koja sada bez ikakvih okolišanja drsko baca rukavicu u lice BMW-ovim GS modelima. Agregat 'posuđen' od Superbike modela 1198, kontrola proklizavanja...


... elektronska regulacija ovjesa i ABS u standardnoj opremi za S modele samo su neki od njezinih aduta


Obnovljena Multistrada očekivala se već jedno duže vrijeme, stoga je i puno prije Milana bila javna tajna da će Ducati svoju novu uzdanicu predstaviti upravo na ovom sajmu.

 

No detalje o svome novom čedu tvornica iz Bologne je ljubomorno čuvala i nitko nije mogao ni pretpostaviti koliko će nova Multistrada biti naprednija od modela kojega mijenja. Motocikl koji je u Milanu predstavio generalni direktor talijanskog diva, Claudio Domenicali, konceptualno je možda i blizak dosadašnjoj Multistradi, ali doista predstavlja veliki odmak od postojećeg modela, kako u dizajnerskom, tako i u tehnološkom smislu.Multistrada2M

 

Kao i do sada, Multistradina filozofija stapanja više modela u jedan i dalje je prisutna, pa iako i dalje sadrži vrlo prepoznatljiva rješenja, vidljivo je da su je njezini dizajneri odlučili prikazati u puno agresivnijem svjetlu. Donekle tupu prednju masku sada je zamijenila nova, puno oštrija inačica sa svjetlima koja su neskriveno nadahnuta Ducatijevim Superbike modelima, a agresivan izgled nadopunjavaju izvučeni usisnici zraka i oplate koje su postavljene oko novog hladnjaka. Hladnjak između ostaloga otkriva i da od 2010.

 

Multistrada3MMultistradu pokreće novi, tekućinom hlađeni agregat, koji je također preuzet ni manje ni više nego od Superbike modela 1198. Testastretta 11°, kako su u Ducatiju nazivali Multistradin agregat, dobio je to ime zato što je njegovo preklapanje usisnih i ispušnih ventila izraženo kroz interval rotacije radilice smanjeno sa 41°, koliko ono iznosi na Testastretta Evoluzione motoru s modela 1198, na samo 11° na novoj Multistradi. Tako se došlo do mekšeg razvijanja snage, uglađenijeg sagorijevanja i manje potrošnje, dok se istodobno smanjila emisija štetnih plinova. Radna zapremina ovoga motora iznosi 1198,4 ccm, a omjer kom-presija mu je 11,5:1.

 

Ukupna snaga deklarirana je na 150 KS pri 9.250 okr/min, dok je njezin najveći okretni moment 118,7 Nm pri 7.500 okr/min. Multistradin agregat posjeduje i mjenjačku kutiju razvijenu posebno za ovaj model, s optimiziranim unutarnjim i završnim prijenosnim odnosom, koji je proračunat tako da vozačima ovoga motocikla pruži što je više moguće komfora. Tako se najveća brzina na ovom motociklu postiže u petom stupnju prijenosa, dok je šesti namijenjen za održavanje te brzine uz znatno smanjenu razinu vibracija. Spojka je klizna, s višestrukim diskovima u uljnoj kupki, a novost je i elektronsko ubrizgavanje, koje sada potpisuje japanska tvrtka Mitsubishi.

 

No agregat je samo jedan od Multistradinih aduta, dok je gotovo jednak naglasak stavljen na koncept koji objedinjuje četiri motocikla u jedan, a u kojemu veliku ulogu igra i napredna elektronika. To su u Ducatiju postigli uvođenjem četiri moda vožnje: sportskim, touring, urbanim i enduro, a vozač ih bira preko novog ride by wire sustava. Između ostaloga je tu i na Ducatijevim motociklima sve prisutnija kontrola proklizavanja, koja je nakon premijere na sportskim modelima i Streetfighteru sada pronašla svoj put i do jednog ovako svestranog motocikla.Multistrada4M

 

Osnovni model nove Multistrade 1200 opremljen je potpuno podesivim Marzocchi vilicama promjera 50 mm, dok je stražnji ovjes povjeren također potpuno podesivom amortizeru tvrtke Sachs. Ove komponente ovjesa već same po sebi bile bi dovoljne većini proizvođača za ugradnju u najprestižniji model u ponudi, no Multistrada je otišla još jedan korak dalje s modelom 1200 S. Njezin ovjes čine vilice promjera 48 mm i stražnji amortizer tvrtke Öhlins, a velika je novost da ovaj ovjes ima mogućnost elektronskog podešavanja u fazama kompresije i istezanja.

 

Podešavanje ovjesa na S modelu inače je u izravnoj vezi s ride by wire sustavom, što znači da će se prilikom odabira jednoga od četiri ponuđena moda vožnje sukladno razvijanju snage prilagođavati i podešenje cjelokupnog ovjesa. Ugradnja kočionog sustava je već tradicionalno povjerena tvrtki Brembo, a čine ga dva poluplivajuća diska promjera 320 mm s pripadajućim radijalno montiranim kočionim čeljustima, dok je straga smješten jedan disk promjera 245 mm. Dodajmo tome da je na osnovnom modelu moguće naručiti ABS, dok je Multistrada

 

S već serijski opremljena tim sustavom. Težina motocikla sa svim tekućinama iznosi 217 kilograma za osnovni, te 220 kilograma za S model, s time da je S model moguće naručiti u Sport ili u Touring varijanti. Sport varijanta uključuje dijelove oplata izrađene od ugljičnih vlakana, dok Touring verzija dolazi opremljena bočnim koferima, grijanim ručkama upravljača i s centralnim osloncem.



















Više u ovoj kategoriji: « Croatia Osiguranje MotoGP »
fbmp ytmp imp