Novosti

Europsko tržište

Negativna nula

 

TrzisteMDuga hladna zima spriječila je oporavak europskog tržišta motocikala, no ožujak je ipak donio zatopljenje i laganu promjenu trendova. Tako je na kraju svega u prvom...


... kvartalu ubilježen samo minimalan pad prodaje

Iako je dobar dio europske ekonomije na nesigurnom putu oporavka, to se još uvijek nije uspjelo sasvim pretočiti u oživljavanje tržišta motocikala i skutera. Duga hladna zima i pesimizam koji se uvukao pod kožu potencijalnih kupaca glavni su uzrok tome što prvi kvartal ne donosi vidniji oporavak nego samo stagnaciju, no i to je bolje od dramatičnog pada koji je ubilježen u istom razdoblju lani.

 

Nakon izrazito mršavog siječnja i veljače, topliji je ožujak po prvi put nakon dugo vremena uspio okrenuti negativne trendove, tako da je u usporedbi s prvim kvartalom 2009. prodaja pala 0,6%. Najveći udio u tom padu imaju mopedi i skuteri do 50 ccm, dok je prodaja motocikala čak i porasla, doduše za mizernih 0,1%.

 

Na popisu zemalja s negativnim rastom predvode sjeverna tržišta poput Norveške (-58%), Danske (-35%), Velike Britanije (-21%) i Njemačke (-11,5%). Na jugu Europe negativne trendove bilježi samo Grčka, no s obzirom na tamošnju ekonomsku situaciju, pad od 5,5% zapravo ne djeluje nimalo strašno.

 

Španjolska je istovremeno svoj prošlogodišnji pad od 40% uspjela u prvom kvartalu pretvoriti u rast od 25%, dok Italija nakon stagnacije u 2009. (što je bio veliki uspjeh) sada bilježi rast od 6,5%. Nije loše ni u Austriji i Švicarskoj gdje prodaja raste 14, odnosno 7,5%.

Više u ovoj kategoriji: « Honda Testiranje »
fbmp ytmp imp