Novosti

Uz elektro skuter ide elektro bicikl

Smart-ebikeXX

Paralelno sa svojim konceptom Escooter, Smart je predstavio i viziju bicikla pokretanog elektromotorom. Iako se još uvijek lome koplja oko toga koliko su vozila na

električnu energiju uopće ekološki prihvatljiva i da li doista predstavljaju budućnost ili samo prolazni trend, gotovo da i nema ozbiljnijeg proizvođača koji nije predstavio svoj uradak na tu temu. Smart je nedavno predstavio čak tri takva vozila u paketu. Tako je u sjeni gradskog elektromobila i zanimljivog koncepta malenog skutera nazvanog Escooter, predstavljen i atraktivan bicikl ebike namijenjen ekološki osviještenim građanima koji se ne pouzdaju samo u energiju termoelektrana nego i u snagu vlastitih mišića.

 

Kao i većina bicikala s elektromotorom, Smart ebike je zamišljen tako da električna energija samo olakšava posao vozaču, a ne lišava ga rekreacije. Dakle, da bi vozili ebike morate okretati pedale, a koliko brzo ih okrećete toliko brzo se vozite. Elektromotor smješten u stražnjem kotaču vam pritom samo pripomaže, odnosno olakšava vam posao zakretanja pedala, s time da količina te pomoći ovisi o tome koji ste od 4 programa rada odabrali.

 

Uz najizdašniju pomoć elektromotora baterije ćete isprazniti za 30 km, dok će uz simboličko pripomaganje elektromotora ta asistencija potrajati i do 90 km. Same litij-ionske baterije imaju kapacitet od 9,6 Ah i napon od 36 V i treba im dva do tri sata da se sasvim napune.

 

S obzirom na važeće zakone u većini zemalja, elektromotor se sasvim isključuje kada pedalirate brzinom većom od 25 km/h. S druge strane, prilikom kočenja elektromotor postaje generator i puni baterije, a ako vam to nije dovoljno uvijek možete aktivirati i disk kočnice na oba kotača. Težina od 22 kg je suzdržana za takav tip vozila čemu je pridonijelo i korištenje laganog aluminijskog okvira unutar kojeg su smještene baterije.

 

Jednako kao i Escooter, ovaj bi elektro-bicikl trebao biti integriran sa pametnim telefonom koji se pričvršćuje na upravljač kako bi glumio ploču s instrumentima i bez kojeg elektromotor nije u funkciji.

fbmp ytmp imp