Novosti

Tehnologija: električni motocikli

Električna pogonska grupa

 

strujko1MDo pred koji mjesec su nam se priče o "električnom prvenstvu" ili natjecateljskim motociklima pogonjenim strujom činile pomalo komične, ali danas...


... imamo više nego dovoljno razloga vjerovati.

Tvrtka MotoCzysz na tržištu nudi integriranu pogonsku grupu koja se sastoji od uljem hlađenog elektromotora, elektronskog sustava za kontrolu te odgovarajućih baterija. Ovaj proizvod je namjenjen pojedincima i tvrtkama koji su zainteresirani za gradnju motocikla pogonjenog električnom energijom, ali bez godina razvoja i znatnog troška potrebnog za nastanak ovakve pogonske grupe.

 

Elektromotor koji se ovdje koristi kontinuirano razvija 100 konjskih snaga te preko 340 Nm zakretnog momenta, a sve to uz masu od 35 kilograma u što je uključena uljna pumpa i svi nozači. Radni napon motora može preći 240V, a efikasnost mu je 93%.

 

Upravljačka jedinica teži 7,7 kilograma i hlađena je tekućinom (vodom) dok joj efikasnost iznosi 95%, a može podnjeti struju od čak 335A.strujko2M

 

Svaka pojedina baterija ima nominalni napon od 29,6V te kapacitet od 40Ah uz masu od 8 kg dok se može prazniti s najviše 10c (10 kapaciteta, dakle, 400A). Kada se navedene komponente sastave u pogonsku sustav nazvanu eDD, ukupna masa je 115 kilograma dok pohranjena energija iznosi 10kWh.

 

Za pogonsku grupu "jednostavno" nazvanu D1g1tal Dr1ve System (ne šalimo se), koji uključuje motor, kontroler, nosače te 8 baterija valja izdvojiti 42.500 američkih dolara. Prvih 15 kupaca koji će ovaj sklop koristiti za utrke električnih motocikala tvrtka MotoCzysz će sponzorirati popustom od 10.000 dolara pa cijena pada na 32.500. Ukoliko smatrate da sami možete osmisliti bolje baterija, motor, kontroler i nosače možete dobiti za 24.500 američkih dolara.

 

Jasno, da biste imali cijeli motocikl trebate još okvir, prednji i stražnji ovjes te ostale dijelove koje čine razliku između komada napredne tehnologije i upotrebljivog vozila na dva kotača.

 

 

fbmp ytmp imp