Novosti

Yamaha YZ250F

Bez lakog rješenja

 

YZ250F1MYamaha je na svojem motokros modelu za 2010. godinu provela temeljiti preporod, rekli bismo: od glave do pete, uz naglasak na prolaske kroz zavoje i kontrolu agregata.


Za početak je tu novi "Bilateral Beam" aluminijski okvir osmišljen posebno za agregat od 250 kubičnih centimetara. Na njemu se hladnjak tekućine, spremnik goriva i druge komponente pričvršćuju tako da se postigne čim bolja centralizacija masa, što je učinjeno kako bi se postiglo strelovito spuštanje u zavoje.


Novost je i povećana bočna i torzijska krutost te činjenica da novi okvir vozaču nudi više povratnih informacija. Povećana krutost pomaže i preusmjeravanju bočnih udaraca u vertikalne, a ovjes tada lako upija tu energiju. Ovjes je izmijenjen utoliko da prednje vilice dugog hoda sada imaju nove ventile te unutarnju šipku, kako bi vozač dobio još više povratnih informacija i s više sigurnosti mogao napadati zavoje. Straga je amortizer spušten za 29 mm, što poboljšava upijanje neravnina na stazi.YZ250F2M


Izmjene su dodirnule i agregat, a cilj je bio postići više snage u cijelom radnom području te bolju kontrolu pri niskim i srednjim okretajima. Pet ventila koji rade unutar agregata sada koriste aluminijske držače, dok su opruge također nove, čime se smanjuju mehanički gubitci i povećava zakretni moment.


Nanovo je dizajniran oblik kanala za usis zraka te kućišta filtra zraka, između ostalog i zbog novog oblika aluminijskig okvira.


Da bi se agregatu pomoglo u srednjim režimima, prijenosni odnosi trećeg i četvrtog stupnja prijenosa su također novi. Kozmetički je izmijenjen poklopac agregata, tako da sada ima prozor za kontrolu razine ulja, a vijak za ispuštanje ulja je dostupniji.


Naravno da je i vanjski izgled Yamahe osvježen, a obje boje, plava i bijela, donose moderne crne obruče kotača.

Više u ovoj kategoriji: « Kawasaki Shoei XR-1100 »
fbmp ytmp imp