Novosti

Zabranjen uvoz kineskih ATV-ova u SAD

ATV-SADXX

Agencija za zaštitu okoliša zabranila je uvoz najprodavanijih kineskih četverocikala na teritorij SAD-a nakon što je utvrđeno da su predani dokumenti sadržavali lažne podatke o ispušnim plinovima

Po prvi put u svojoj povijesti, američka je Agencija za zaštitu okoliša (EPA) poništila već dodijeljene certifikate kojima se garantira da su vozila koja se uvoze na tamošnje tržište u skladu s ekološkim normama.

Na udaru te agencije našle su se američke podružnice četiri velika kineska proizvođača četverocikala, a sve to nakon što se utvrdilo kako deklarirani podaci o ispušnim plinovima na temelju kojih je odobren uvoz ne odgovaraju istini. Osim zabrane uvoza, u planu je i određivanje velikih novčanih kazni, kako samim kineskim proizvođačima, tako i njihovim uvoznicima.

Ne treba sumnjati da takva odluka ima i debelu političku pozadinu (da i inače tako revno obavljaju svoj posao vjerojatno bi se u istoj situaciji našao i kakav europski ili američki proizvod), no isto tako takav razvoj događaja ide u prilog sumnjama u to kako velik dio kineskih vozila doista ne udovoljava ni američkim ni europskim standardima, odnosno da proizvod koji se nađe na tržištu ne odgovara onome što je navedeno u službenoj dokumentaciji.

Uostalom, zar nije čudno da su pritisnuti ekološkim normama europski i japanski proizvođači motocikala iz svog vokabulara gotovo u potpunosti izbacili riječi kao što su rasplinjač ili zračno hlađenje, dok istovremeno kineski proizvođači s lakoćom ispunjavaju te iste norme, iako uglavnom koriste zastarjelu tehnologiju iz prošlog tisućljeća.
Više u ovoj kategoriji: « Gume Kawasaki ZX10R na čekanju »
fbmp ytmp imp