Novosti

I Marzocchi ima poluaktivni ovjes

slikaXX

U svega nekoliko mjeseci, poluaktivni se ovjes nametnuo kao trend. U igru se uključuje i Marzocchi

Iz Marzocchija je stigla obavijest da su početkom listopada na stazi Adria uspješno odradili testiranja svoje verzije poluaktivnog ovjesa. Iz priopćenja se ne može zaključiti na kojem su stupnju razvoja, priznaju samo to da su već odradili testiranja na cesti i, dakako, najavljuju da će baš njihov sustav biti najbolji dosad.

Kao poznati stručnjaci za ovjes, u Marzocchiju razvijaju kompletni sustav, dakle, prednju vilicu i stražnji amortizer, u paketu sa senzorima i upravljačkom elektronikom. Plodovi njihova rada biti će predstavljeni na predstojećem EICMA sajmu u Milanu, ostaje za vidjeti hoće li biti riječ tek o prototipu ili o elementima spremni za ugradnju.

Tko zna, možda bude predstavljen i konkretni model motocikla u koji će se ugrađivati Marzocchijev poluaktivni ovjes, pri čemu nekako najveće šanse dajemo tome da će na oplatama spremnika goriva pisati MV Agusta, ne samo zbog fotografije koja potvrđuje da se sustav testira baš na Brutaleu, već i zbog tradicionalne suradnje ta dva proizvođača.

Ulazak u eru poluaktivnog ovjesa nedavno je najavio BMW, koji je takav sustav razvio za S 1000RR HP4, a ubrzo je i Ducati predstavio Multistradu S Touring, koja također koristi takvo rješenje. Općenito, poluaktivni ovjes je elektronski nadziran sustav, kod kojeg se postavke ovjesa, u realnom vremenu i bez uplitanja vozača, prilagođavaju trenutnom stanju, odnosno akcijama koje trenutno izvodi motocikl i karakteristikama podloge.

Više o logici funkcioniranja poluaktivnog ovjesa možete pročitati u aktualnom broju Moto Pulsa.


fbmp ytmp imp