Motosport

MotoGP: Rins potpisao za Suzuki

Rins Suzuki

Alex Rins će iduće dvije godine biti tvornički vozač Suzukija, uz rame Iannoneu, dok Aleix Espargaro vjerojatno seli u Apriliju.

U Suzukiju su dugo vagali opcije, a na kraju svejedno donijeli odluku koju su ionako svi očekivali. Nakon što im je Yamaha preotela Mavericka Vinalesa, Alex Rins se činio logičnim nasljednikom, no u igri je cijelo vrijeme bio i aktualni Moto2 prvak Zarco, koji je imao neku vrstu ugovora sa Suzukijem, te je baš nedavno i testirao njihov MotoGP motocikl. Osim toga, svoje mjesto u momčadi je želio zadržati i Aleix Espargaro.

Problem Espargaroa je bio u tome što je Suzukijeva momčad već ranije potpisala ugovor s Iaonnoneom za iduće dvije godine. Produživanje ugovora s Espargaroom bi značilo da Suzuki ima dva iskusna MotoGP vozača, ali i da ne bi bilo mjesta za „uzgoj“ budućih talenata. Iako je Espargaroa navodno podržavala i japanska centrala, smatrajući da nije pametno promijeniti oba vozača, na kraju je ipak prevagnula želja same MotoGP momčadi, koja bi kombinirala talentiranu mladost Rinsa s (neobuzdanim) iskustvom Iaonnonea.

Generalno gledajući, Rins važi za najtalentiranijeg Moto2 vozača, a pretpostavlja se i da bi njegov stil vožnje mogao odgovarati MotoGP motociklu. Viceprvak u Moto3 klasi 2013. godine, Rins je 2015. postao viceprvak u Moto 2 kategoriji, i to u svojoj prvoj sezoni u toj klasi, da bi se ove godine premetnuo u glavnog favorita te trenutno tijesno vodi u ukupnom poretku.

Nakon odrađivanja otkaznog roka u Suzukiju, Aleix Espargaro planira popuniti jedino preostalo slobodno mjesto u tvorničkoj momčadi, što će reći da će iduće godine vjerojatno voziti Apriliju, kraj već odavno potvrđenog Sama Lowesa, trenutno drugoplasiranog u Moto2 klasi. Spomenuti Zarco će se vjerojatno skrasiti u momčadi Tech 3 Yamaha kraj već potvrđenog Folgera, koji se također trenutno bori u Moto2 konkurenciji.

Rins Suzuki2

fbmp ytmp imp