Novosti

Uskoro! Stiže sportski KTM 990 RC R

590686 MY25 KTM 990 RC R PROTOTYPE 45 Front Right STUDIO

KTM je najavio konačan dolazak žestokog sportskog modela, s dvocilindričnim agregatom iz Dukea 990.

Trebat ćemo se još malo strpjeti, jer cestovni model će krenuti u prodaju tek negdje početkom 2025. godine, ali vjerujemo kako će ispasti da ga se isplatilo čekati. S time da će natjecateljski prototip već tijekom ove sezone kao „wildcard“ debitirati na utrkama europskog Supersport prvenstva. Zasad su prikazane fotografije tog prototipa, iz kojih se može naslutiti oblik skorašnjeg serijskog modela, koji će, dakako, biti bogatiji za svjetla, žmigavce i sve što je potrebno da se homologira za cestu.

590689 MY25 KTM 990 RC R PROTOTYPE 90 Left STUDIO

Kad je mehanika u pitanju, zasad se o konačnom proizvodu znaju ili mogu naslutiti tek osnove. Dvocilindrični agregat od 947 ccm bi trebao dijeliti s novim nakedom 990 Duke, s time da će sportski RC R vjerojatno razvijati više od 123 KS. Čelični okvir je čvrst i oblikovan tako da se s više težine optereti prednji kraj, s glavom okvira postavljenom pod 25˚. Stražnji dio okvira je od aluminija, a ovjes je kućne marke WP. Velika pozornost je posvećena ergonomiji i u tom smislu obliku spremniku goriva, kako bi on pružio što bolje uporište na kočenju i kod spuštanja u duboke nagibe.

593022 MY25 KTM 990 RC R PROTOTYPE ACTION ACTION

Kod kočenja i skretanja bi od konkretne pomoći trebala biti i aerodinamika, s velikim krilcima na nosu u MotoGP stilu za one koji “ na cesti umalo stružu koljenima i onda idu do krajnjih granica na stazi te vuku laktove po asfaltu“. Iz KTM-a poručuju da cijena serijskog modela neće biti pretjerana, a s natjecateljskom varijantom žele nastupiti u svjetskom Supersport prvenstvu.

590690 MY25 KTM 990 RC R PROTOTYPE 90 Right STUDIO

 

fbmp ytmp imp