Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N136/8hSuzuke/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N136/8hSuzuke/Gallery

Motosport

8h Suzuke: Pobjeda Honde, Schwantz i Haga treći


slikaXX

Hondi je pripala pobjeda, ali glavna zvijezda je Kevin Schwantz koji je sa Suzukijem završio treći

8 sata Suzuke je uvijek jedan od glavnih događaja sezone, posebno u Japanu, a ove joj je godine dodatnu draž davao tim Kagayama za kojeg je, uz samog vođu Yukia Kagayamu te uvijek atraktivnog Noriyukija Hagu, nastupio i Kevin Schwantz. U 49. godini života i dva desetljeća nakon što je postao svjetski Grand Prix prvak u klasi 500, Schwantz se ponovo aktivirao u stilu.

Kako je najavio i prije same utrke, Schwantz nije imao samo namjere nastupiti nego se i boriti i za podij, što mu je na kraju uspjelo. Izmjenjujući se na Suzukiju GSX-R 1000 sa Kagayamon i Hagom, imao je to zadovoljstvo da nakon 8 sati borbe završi utrku nekoliko sekundi ispred poznate momčadi SERT i tako stane na najnižu stepenicu podija.

Za samu pobjedu su se skoro do samog kraja borile Hondina momčad MuSASHI RT HARC PRO i Yoshimura Suzuki. Hondin trojac su činili poznati japanski trkač Takumi Takahashi, Superbike vozač Leon Haslam i Supersport natjecatelj Michael Van Der Mark, kojem je to bio prvi nastup na toj stazi uopće, dok su za Yoshimura Suzuki vozili Takuya Tsuda, Nabuotsu Aoki i Josh Brookes.

Iako su ih na ulasku u posljednji sat dijelile samo sekunde, momčad Honde je na kraju slavila sa skoro krugom prednosti, zaslugom Takahashija koji je odradio zadnju smjenu te se nije dao smesti ni pljuskom koji je obilježio posljednjih pola sata utrke. Pobjedu momčadi MuSASHI olakšalo je i to što je drugoplasirana momčad Yoshimura Racing ubilježila i jedan pad, ali i to što je na ulasku u treći sat utrke zbog pada morao odustati dotad vodeći Hondin dvojac Rea/Kiyonari iz pobjedničke momčadi F.C.C. TSR.

8h Suzuke u posljednje vrijeme uglavnom prolazi u znaku Honde i njezinih usko specijaliziranih japanskih momčadi, no ovaj put su značajnu ulogu igrale i europske momčadi, koje nastupaju u sklopu svjetskog Endurance prvenstva. Budući ove godine to prvenstvo broji samo 4 utrke, važnost Suzuke je dodatno porasla, a među tim je stalnim sudionicima prvenstva najbolje prošla i posljednjih godina najuspješnija momčad SERT, koja je za nekoliko sekundi izgubila podij, ali je ponijela u Europu važne bodove za 4. mjesto. Odmah do njih je završila momčad Yamaha France, dok je YART Yamaha nakon manjeg kvara završila na 8. mjestu, ovaj put bez sudjelovanja Igora Jermana. Ipak, Slovenci su imali svojeg predstavnika u francuskoj momčadi Flembo Leader s kojom je Janez Prosenik završio na 27. mjestu.

BMW Motorrad France je nakon pada odustao, dok momčad SRC Kawasaki, koja je pobijedila na prvoj utrci 24 sata Bol d'Ora već po tradiciji nije ni nastupila u Japanu. Takvim razvojem događaja, momčad SERT je preuzela vodstvo u ukupnom poretku, no sve je još otvoreno jer su 4 vodeće momčadi unutar samo 9 bodova. Iduća utrka je 18.8. kada se vozi 8 sati Oscherslebena (18.8), a za nadati se da će se pitanje prvaka riješiti tek 22.9 na 24 sata Le Mansa.

Trenutni poredak (nakon 2 od 4 utrke)

1. SERT (Suzuki) - 49 bodova
2. YART (Yamaha) – 46
3. Yamaha France – 42
4. SRC Kawasaki – 40
5. MuSASHI RT (Honda) - 35

{gallery}NOVOSTI/N136/8hSuzuke/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp