Motosport

SA DAKAR 2012: 9. i 10. etapa

Dakar-etapa9-10XX

Prije ulaska u Peru, gdje će se odvoziti 4. posljednje etape, Despresa i Comu dijele samo sekunde. Nakon dvije problematične etape Stanovnik je odustao

Mrtva trka između Despresa i Come traje i dalje. Desprese je bio najbrži na 9. etapi i ponovo preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, da bi onda na 10. etapi pogriješio u navigaciji i tako omogućio Comi da mu se približi na samo 21 sekundu. Obojica su i dalje svijet za sebe i daleko ispred ostalih, bez obzira na to što su zamijenili pogonske agregate i tako zaradili 15 minuta kazne. Time su Rodriguesu na Yamahi omogućili da im se približi na manje od sat zaostatka i ubilježi barem fiktivnu pobjedu na 9. etapi.

Kad je u pitanju Barredina etapna pobjeda na 10. etapi, tu ništa nije bilo fiktivno. Vozač Husqvarne je sjajno odradio brzinski ispit i potpuno zasluženo pobijedio. Već ga je na samom početku etape kamen pogodio u stopalo, što mu je stvaralo ozbiljne probleme, no nakon što je popio tablete protiv bolova nametnuo je siloviti ritam kojeg nitko nije mogao slijediti.

Njegov timski kolega Goncalves nije bio te sreće. Nakon pada imao je problema s motociklom i izgubio 20 minuta, da bi kasnije zaradio i ogromnu vremensku kaznu što ga je debelo unazadilo u poretku. Iz prve petorice je ispao i Casteu kojem je otkazala elektronika na njegovoj Yamahi, a u kombinaciji s ranijim odustajanjem Lopeza na Apriliji, to znači da su se među najbolje probili Viladoms i Svitko, obojica na KTM motociklima.

Nažalost, odustao je i slovenski predstavnik Miran Stanovnik. 9. etapa mu je donijela ogromne probleme budući je pao u nabujaloj rijeci pri čemu mu je voda ušla u agregat. Nakon višesatnog popravka uspio je nastaviti te je donio logičnu odluku o promijeni pogonskog agregata, zbog čega je zaradio kaznu od 15 minuta, ali mu je organizator odlučio oduzeti vrijeme koje je potrošio na popravke na rijeci.

Ipak novi problemi su nastupili pred kraj 10. etape, kada je na brzom ravnom dijelu pao, a iako je nekako uspio nastaviti, zaustavio se kako bi popravio roadbook, nakon čega više nije mogao pokrenuti svoj KTM. Kako se vrijeme traženja kvara otegnulo, tako je i sve više oticala lijeva noga, koja je izgleda teško ozlijeđena, tako da su ga helikopterom prebacili u bolnicu gdje se dobro oporavlja.

U igri je ostalo još 108 motociklista i 16 vozača quadova, a za očekivati je kako će se taj broj tijekom iduća dva dana ozbiljno smanjiti budući je po ulasku u Peru pred njima tzv. maratonska etapa, što znači da na kraju dana i dolasku u kamp neće moći računati na pomoć servisnih timova.

UKUPNI POREDAK NAKON 10. ETAPE

1. Despres KTM 9h:07min:39sek
2. Coma KTM +21
3. Rodrigues Yamaha +45:56
4. Viladoms KTM +1:18:52
5. Svitko KTM +1:24:38

fbmp ytmp imp