Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N137/RallyBrazil/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N137/RallyBrazil/Gallery

Motosport

Rally Dos Sertoes 2013

slikaXX


U dvoboju Despresa na Yamahi i Come na KTM-u, pobjedu je odnio Goncalves na Speedbrainu 450R

Sa svojih 10 etapa i 4.000 km Rally Dos Sertoes je najduži u kalendaru svjetskog rally prvenstva i jedva upola kraći od relija Dakar, te je kao takav privukao dosta velikih imena, kako po pitanju momčadi tako i vozača. Dakako, kad se zajedno pojave na startu, Coma i Despres su uvijek u prvom planu, no ovaj put je njihov dvoboj imao dodatnu težinu u svjetlu toga što je Despres nedavno napustio pobjednički KTM i pridružio se Yamahi.

Ako je i bilo kakvim nedoumica o eventualnoj konkurentnosti Yamahe, one su nestale već nakon nekoliko prvih etapa. Despres je bez većih problema pratio ritam Come na KTM-u i kontrolirao svoj minimalni zaostatka. Tek je nakon 5. etape Despres zaostao nešto više od 3 minute, no to je bio samo dio njegova lukava plana da što bolje sačuva stražnju gumu budući na kraju te maratonske etape nije bila dopuštena nikakva tehnička pomoć. Idući dan je sa sačuvanim gumom otišao do uvjerljive pobjede i preuzimanju vodstva, dok je istovremeno Coma imao velikih problema sa stražnjim kotačem te je izgubio čak 45 minuta.

No, ni Despres se nije uspio dugo zadržati u vodstvu. Krenuvši kao prvi na 7. etapu, Despres se zaletio u žičanu ogradu kojom je, greškom organizatora, bio zatvoren izlaz s drvenog mosta. Iako se izvukao bez većih ozljeda, Despres je izgubio dosta vremena prilikom odvajanja motocikla od ograde, što je dalo ključnu prednost na Goncalvesu na njegovom Speedbrainu. Despres je nakon toga ubacio u brzinu više te je 20 km prije završetka pretposljednje 9. etape svoj zaostatak otopio na samo minutu, no onda mu se zaglavio „road book“ zbog čega je skrenuo s rute i izgubio sve šanse za pobjedu. Coma se u međuvremenu probijao kroz poredak dovevši svoj KTM na najnižu stepenicu pobjedničkog podija, pola sata iza pobjednika i 5 minuta iza Despresa.

Inače, bila je to prva velika pobjeda za Goncalvesa, ali i za Speedbrain 450 R, koji se donedavno natjecao pod bojama Husqvarne. Goncalves i njegov još brži kolega Barreda bi na idućem Dakru trebali ostati u momčadi Speedbrain, ali voziti tvorničku Hondu, no prije toga bi se Speedbrain 450 R lako mogao okititi i naslovom svjetskog prvaka. Naime, zbog velike dužine Rally Dos Sertoes je donosio dvostruke bodove, tako da Goncalves zaostaje za Comom samo tri boda prije zadnjeg relija koji bi se trebao održati u Egiptu.

Poredak:

1. Goncalves – Speedbrain – 30h:27min.38sek
2. Despres – Yamaha - + 25.00
3. Coma – KTM - +30.52
4. Azevedo – Honda – +1:20.00
5. Przygonski – KTM - +1:31.36

{gallery}NOVOSTI/N137/RallyBrazil/Gallery{/gallery}


fbmp ytmp imp