Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N138/24hLeMans/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N138/24hLeMans/Gallery

Motosport

24h Le Mansa: Kawasaki pobjeđuje, Suzuki osvaja naslov


slikaXX
Iako je u Le Mansu skupio 70 krugova zaostatka, SERT je obranio naslov svjetskog endurance prvaka

Uoči 24 sata Le Mansa, četvrte i posljednje endurance utrke ove sezone, Suzukijeva momčad SERT bila je nadohvat još jednog naslova, no za vrat su im puhale dvije Yamahine momčadi YART i GMT 94, koje su zaostajale 13, odnosno 24 boda. Budući je pobjedniku namijenjeno 40 bodova, bilo je za pretpostaviti da će biti napeto svih 24 sata, no borba za naslov je bila i dramatičnija nego što se očekivalo.

Prvo je francuska momčad GMT 94 ubilježila dva pada unutar prvog sata, zaslugom Davida Chece, a onda je pao Vincent Phillipe, član momčadi SERT. Srećom, Yamaha i Suzuki nisu bili toliko oštećeni da nakon gubitka vremena ne bi mogli nastaviti utrku, a isto je vrijedilo i za Kawasaki iz momčadi SRC, specijalista za francuske 24 satne utrke i glavnog favorita za pobjedu.

Uslijed takvog razvoja događaja, vodstvo je preuzela momčad BMW Motorrad France ispred Monster YART Yamahe i Honde TT Legends. No, prvo je momčad Honde morala odustati nakon grupnog pada, dok je tim YART od svog pohoda na naslov morao odustati zbog mehaničkog kvara. Negdje na polovici utrke, a nakon što su vodili 9 sati, momčad BMW Motorrad odustaje zbog kvara s mjenjačem, pa vodstvo konačno preuzima SRC Kawasaki i juri do treće uzastopne pobjede na 24 sata Le Mansa. Ove su godine pobijedili i na 24 sata Bol d'Ora, no to su, već uobičajeno, i jedine utrke na kojima nastupaju, što je prava šteta, jer bi i s eventualnim osrednjim nastupom na 8h Oscherslebena osvojili naslov prvaka.

Ovako se u pozadini njihove pobjede odvijala prava drama u borbi za titulu između momčadi GMT 94 i SERT. Nakon što su u jednom trenutku držali tek 52. mjesto, vozači GMT 94 Yamahe se, bez obzira na padove i probleme s mjenjačem, do kraja utrke probijaju na 3. mjesto, odmah iza momčadi R2CL Suzuki, za koju je vozio i slavni Guy Martin. Tim SERT je za to vrijeme muku mučio s brojnim tehničkim kvarovima, koji su uključivali i pregrijavanje agregata i popravak koji je trajao duže od sata, zbog čega su upisali više od 70 krugova zaostatka za pobjednikom, završivši na tek 26. mjestu.

U nekoj normalnoj situaciji to bi značilo da je momčad GMT 94 postala prvakom, no uz tako veliki broj odustajanja SERT-u je bilo dovoljno da samo završi utrku te da 12. i pretposljednjim mjestom u najjačoj EWC klasi osvoji 9 bodova, 5 više nego što im je trebalo za osvajanje svjetskog prvaka. Tako je SERT-u pripao 6. naslov u posljednjih 7 godina, a to je i 10. naslov Suzukija od 2000. godine, 13. ukupno.


Rezultati 24 sata Le Mansa:

1. SRC Kawasaki – Leblanc, Foret, Salchaud - 820 krugova
2. R2CL (Suzuki) – Martin, Giabbani, Buisson - 813 krugova
3. GMT 94 Yamaha France – D. Checa, Lagrive, Foray - 812 krugova
4. Sapeurs-Pompiers (Kawasaki) – Molinier, Tangre, Briere - 806 krugova
5. Motors Event April Moto (Suzuki) – Fastre, Savary, Lucas - 806 krugova

Ukupni poredak:
1. SERT – Suzuki – 93 boda
2. GMT 94 Yamaha France – 88
3. SRC Kawasaki – 80
4. R2CL - Suzuki - 77
5. Monster Energy Yamaha YART – 71



{gallery}NOVOSTI/N138/24hLeMans/Gallery{/gallery}


fbmp ytmp imp