Motosport

Endurance: Kawasaki opet pobijedio na 24 sata Bol d'Ora

hi BOL night

Treći put zaredom SRC Kawasaki pobjeđuje na Bol d'Oru i to pod novim pravilima o bodovanju koja bi mogla sezonu učiniti napetijom.

 

Kao dvostruki uzastopni pobjednici na 24 sata Bol d'Ora, članovi momčadi SRC Kawasaki trebali su biti favoriti, no nakon prvih nekoliko sati djelovalo je kako nemaju nikakve šanse. Naime, Leblanc je pao veću u 6. krugu i nastavio utrku na tek 32. mjestu, a stvari su se dodatno pogoršale kada je Lagrive, koji je ozlijedio leđa na treninzima, morao odustati nakon samo dvije dorađene izmjene. To je značilo da su se na kišom natopljenom stazi Magny-Course iduće noći i jutra za upravljačem SRC Kawasakija izmjenjivali samo Leblanc i Slachaud.

 

Ipak, teški vremenski uvjeti kumovali su tome da praktično nijedna momčad ne bude pošteđena padova. Austrijska momčad YART, za koju i dalje vozi slovenski veteran Igor Jerman, morala je odustati nakon što je novo pridošli Maxwell slomio nogu, dok su svjetski prvaci iz Suzukijeve momčadi SERT odustali u zoru nakon što se ozlijedio Phillipe. Od njih je vodstvo naslijedila Hondina tvornička momčad, no i oni su morali odustati nakon što je polomljeni element sustava prijenosa oštetio pogonski agregat.

 

Kvar Honde, ali i pad Foraya s Yamahom GMT 94 omogućio je preostalom dvojcu iz SRC Kawasakija da utrku relativno mirno privedu kraju. Momčad GMT 94 je uspjela završiti utrku na drugom mjestu s 5 krugova zaostatka, a o kaotičnom razvoju situacije najbolje svjedoči što je 3. mjesto u ukupnom poretku osvojila momčad Junior Team LMS Suzuki, koji zapravo nastupaju u slabijoj i sporijoj Superstock klasi.

 

Iako dobar dio glavnih favorita za ukupni naslov nije završio utrku, to ne znači da su ostali praznih džepova. Naime, po novim se pravilima osvajaju bodovi i za trenutne plasmane nakon prvih 8 i 16 sati utrke, pa je tako, primjerice, tvorničkoj momčad Honde pripalo 9 bodova za to što su bili drugi nakon 8 sati i 10 bodova za to što su vodili nakon 16 sati. Takav sustav bodovanja mogao bi malo zakomplicirati cijelu sezonu, koja sa nastavlja tek za 3 mjeseca utrkom za 8 sati Suzuke (27. srpnja), nakon čega slijedi 8 sati Oscherslebena (23. kolovoz), pa 24 sata Le Mansa (20. i 21. rujna), a sve završava tek 14. i 15 studenog u Kataru utrkom za 12 sati Dohe.

 

Trenutni poredak:
1. SRC Kawasaki – 55 bodova
2. Yamaha GMT 94 – 50
3. Bolliger Kawasaki – 37
4. Team Motors Event Suzuki – 35
5. National Motos Honda - 32

fbmp ytmp imp