Motosport

SBK: Pobjeda Aprilije i Honde

2.ApriliaRacing Guintoli

Nakon što su Guintoli i Rea u kišnom Assenu omastili brk, prvu četvoricu u ukupnom poretku dijeli samo 19 bodova. Do podija je stigao i Ducati.

 

Kišno vrijeme u nizozemskom Assenu nije nikakvo iznenađenje, prije da je riječ o tradiciji, pa su tako obje Superbike odrađene u kasno jesenjem tonu. Pritom za vrijeme prve utrke nije padala kiša, no staza je mjestimice bila još taman toliko mokra da je vožnja na „slick" gumama tražila i popriličnu dozu hrabrosti.

 

U takvim se uvjetima najbolje snašao Guintoli, koji je sa svojom Aprilijom u prvoj polovici utrke držao drugima nedostižan tempo. Ipak, njegov ga je glavni protivnik Sykes, nakon manje greške zbog koje je izgubio nekoliko pozicija, ulaskom u drugo „poluvrijeme" počeo vidljivo sustizati. No, kada se 4 kruga prije kraja Kawasaki približio na otprilike sekundu zaostatka za Aprilijom, utrka je prekinuta zbog ulja koje je na ionako klizavi asfalt izbacio pokvareni EBR. Time je u korist vozača Honde okončana i borba za treće mjesto između Reae i Baza.

 

Rea je još bolje prošao u drugoj utrci, koja je zbog jake kiše prvo prekinuta, a onda nakon dužeg čekanja odrađena u skraćenom obliku od samo 10 krugova. U zahtjevnim uvjetima za vožnju, Rea je doveo Hondu do prve ovogodišnje pobjede, s 2 sekunde prednosti u odnosu na Suzuki u rukama Alexa Lowesa, kojem je to prvi SBK podij uopće, dok je treći Guigliano ostvario najbolji rezultat otkad se vratio na Ducati. Sykes je s popriličnim zaostatkom stigao kao 4., što mu je omogućilo da lagano poveća svoju prednost u odnosu na Guintolija, koji je pao već u drugom krugu, ali se svejedno vratio u utrku i junački se probijao do 9. mjesta.

 

Honda je slavila i u Supersport utrci u kojoj je Michael Vd Mark pred domaćom publikom odnio svoju prvu pobjedu, tijekom koje je oborio i 4 godine stari rekord kruga. Drugoplasirani Marino je s Kawasakijem zaostao gotovo 10 sekundi, no broji se samo to da je s tim rezultatom preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku. U borbi za treće mjesto Cluzel je tek u samoj završnici uspio odvojiti svoj MV Agustu od Coghlana (Yamaha) i Zanettija (Honda) dok je višestruki prvak Sofuoglu morao odustati zbog tehničkog kvara, što znači da mu kao jedini plasman ove sezone ostaje pobjeda u Aragonu.

 

Trenutni poredak:

 

Superbike:
1. Sykes – Kawasaki – 108 bodova
2. Giuintoli – Aprilia – 96
3. Baz – Kawasaki – 93
4. Rea – Honda – 89
5. Melandri – Aprilia – 69

 

Supersport:
1. Marino – Kawasaki – 49 bodova
2. Vd Mark – Honda – 45
3. Coghlan – Yamaha – 44
4. Cluzel – MV Agusta – 41
5. De Rosa – Honda - 34

fbmp ytmp imp