Motosport

TT 2014: Oboren rekord utrke i kruga

ACD29E614ADF4339BC67C93EC65D6DDF

Iako je s prosječnih 213 km/h Bruce Anstey oborio rekord kruga, pobjeda je pripala Michaelu Dunlopu, koji je s BMW-om oborio rekord Dainese Superbike utrke.

 

Nakon što je prošle godine bio praktično nepobjediv (izgubio je tek u završnoj TT Senior utrci od McGuinnessa), Michael Dunlop je nakon završetka sezone iznenađujuće raskinuo ljubav s Hondom i jedno se vrijeme činilo da na ovom TT-u čak ni neće nastupiti. No, na kraju se, na obostrano zadovoljstvo, dogovorio s BMW-om.

 

Kako to obično biva, tjedan dana utrka na 61 km dugačkoj kružnoj ruti na Isle of Manu započelo je Dainese Superbike utrkom, koja je, nimalo iznenađujuće prošla baš u znaku Michaela Dunlopa. Iako je u jednom trenutku kasnio sekundu za Hillerom na Kawasakiju, Dunlop je već do kraja prvog kruga preuzeo vodstvo, oborivši pritom rekord staze vozeći prosječnom brzinom od 212 km/h. U idućem krugu je ponovo oborio rekord s 212,256 km/h i ubrzo je njegova prednost porasla na više od 25 sekundi, što je značilo da je mogao mirno privesti utrku kraju. Nakon odrađenih svih 6 krugova, mega popularni Guy Martin je sa Suzukijem završio kao drugi sa 20,5 sekundi zaostatka, dok je s dodatne 3 sekunde zaostatka treće mjesto pripalo Conoru Cumminsu na Hondi.

 

Sve u svemu, nakon nešto više od sat i 45 minuta jurnjave Michael Dunlop je donio prvu pobjedu BMW-u nakon 1939. godine, usput oborivši rekord utrke vozeći prosječnom brzinom 206,6 km/h (u što je uključeno i zaustavljanje u boksu). Međutim, rekord kruga mu je u zadnji tren oteo Bruce Anstey na Hondi, koji je posljednji krug odradio s prosječnom brzinom od 212,9 km/h, čime se popeo i na 4. mjesto u konačnom poretku. Dvadeseterostruki pobjednik McGuinness je ranije tijekom sezone ozlijedio ruku na motokros treningu i nije mogao bolje od tek 7. mjesta, zaostavši cijelu minutu i 12 sekundi za pobjednikom.

 

Uslijedila je Sure Sidecar utrka rezervirana za motocikle s prikolicama, u kojoj su u trećem i posljednjem krugu Molyneux/Farrance imali više od 20 sekundi prednosti, da bi onda u samoj završnici morali odustati. Tako je nakon 20 godina pokušavanja prvi puta pobijedio Conrad Harrison u kombinaciji sa suvozačem Mikeom Aylottom, jureći prikoličarem s Hondinim agregatom s prosječnih 183,987 km/h.

fbmp ytmp imp