Motosport

SBK: Bimota izbačena iz Superbike prvenstva

UvodnaBimotaSBK1

Budući još uvijek nisu proizveli 125 motocikala, momčad Bimote ne može više nastupati u Superbike prvenstvu.

 

Od kada je početkom godine Bimota izrazila želju za ulazak u Svjetsko SBK prvenstvo, maksimalno im se izlazilo u susret u smislu mijenjanja i izmišljanja pravila. Prvo su prepolovili kvote za homologaciju pojedinog modela, pa je tako bilo potrebno proizvesti 125 motocikala prije ulaska u prvenstvo, 250 do kraja godine i 1.000 do kraja iduće godine, iako je od početka je bilo jasno da su i te prepolovljeni zalogaji preveliki za malenu Bimotu.

 

Prvenstvo je počelo, a oni nisu bili ni blizu brojke od 125 proizvedenih primjeraka novog modela BB3 s BMW-ovim agregatom, pa im se ponovo izašlo u susret i dao rok od dodatna 4. mjeseca, s time da su u međuvremenu mogli nastupati u utrkama, ali ne i osvajati bodove. Na ugodno iznenađenje svih, BB3 se pokazao konkurentnim te su Badovini i Iddon praktično bez pomoći elektronike znali završiti i među prvih deset, nerijetko i najbolji u Evo konkurenciji.

 

No, prošlo je ljeto i primakla se jesen, a Bimota još uvijek ne može pokazati tih 125 primjeraka serijskog modela BB3. Zbog toga su do daljnjeg izbačeni iz prvenstva, odnosno suspendirani su za nadolazeću utrku u Jerezu i neće moći ponovo nastupiti dok ne ispune zadanu kvotu. No, čak i da im to i uspije i da steknu pravo nastupa i osvajanja bodova u Magny Coursu ili Losailu, time se samo otvara novo pitanje. Dakle, ako im godina dana nije bila dovoljna da proizvedu 125 komada, tko razuman može očekivati da će ispuniti svoje obećanje i do kraja iduće godine proizvesti njih tisuću?

fbmp ytmp imp