Motosport

Endurance: Suzukiju pobjeda, Yamahi naslov

P20140921214616991

Utrka za 24h Le Mansa ponudila je zanimljiv rasplet sezone, u kojem je SERT dohvatio prvu pobjedu sezone, ali nije obranio naslov.

 

Uoči završnih 24 h Le Mansa, a s novim sustavom bodovanja, kod kojeg se na 24 satnim utrkama osvajaju bodovi i nakon 8 i 16 sati, čak je 7 momčadi bilo u kombinaciji za titulu svjetskog prvaka. Među njima i Suzukijeva momčad SERT, koja je i pobijedila na samoj utrci i osvojila maksimalan broj bodova, a ipak nakon četiri godine dominacije izgubila naslov. Titula svjetskog endurance prvaka otišla je u ruke momčadi Yamaha GMT 94., iako tijekom sezone nisu odnijeli nijednu pobjedu.

 

Kako to obično biva u Le Mansu, ionako kaotična zbivanja je povremeno začinila i kiša. Prvih 200 krugova vodila je momčad SRC Kawasaki (F. Foret, G. Leblanc i M. Lagrive), no Foret je pao u pravom trenutku da momčad Suzukija bude u vodstvu nakon 8 sati i tu ostane do samog kraja. Tako su V. Phillipe, A. Delhalle i E. Nigon odnijeli svoju prvu pobjedu ove sezone, čime su dobili bitku, ali prvi put nakon 2009. godine izgubili rat, popevši se s 5. na 2. mjesto u konačnom ukupnom poretku.

 

Kasniji svjetski prvaci su umalo odustali odmah na samom startu, kada je David Checa nakon sudara s drugim vozačem produžio u pijesak i spustio ispod 40. mjesta u ukupnom poretku. Ipak, Checa se odmah počeo probijati kroz poredak, a isto su činili i njegovi timski kolege Forray i Gines, tako da je Yamaha GMT 94 prošla ciljem kao druga, što je bilo i više nego dovoljno da zadrže vodeću poziciju u ukupnom poretku i tako prvi put nakon 2004. godine, kada je također vozio David Checa, osvoje naslov.

 

Treće mjesto na podiju dohvatila i Yamahina austrijska momčad YART, za koju je uz MotoGP fenjaraše B. Parksa i M. Lavertyja vozio i S. Morais, a pomoglo im je to što je momčad Bolliger Kawasaki odustala zbog pregrijavanja, dok je tvorničkoj momčadi Honde presudio kvar na mjenjaču. Četvrto mjesto, ujedno i prvo u Superstock konkurenciji, osvojila je katarska momčad Kawasakija predvođena Anthony Westom, ali su i oni izgubili naslov od momčadi Junior Team LMS Suzuki.

 

Spomenimo i da je francuska momčad Flembo Leader Team, za koju vozi slovenski vozač Janez Prosenik, osvojila 7. mjesto u Le Mansu, te se tako probila među prvih 10 u ukupnom poretku.

 

Ukupni poredak:

1. Yamaha GMT 94 – 141 bod
2. SERT (Suzuki) – 104
3. Bolliger Switzerland Kawasaki – 100
4. National Motos Honda – 80
5. SRC Kawasaki - 72

fbmp ytmp imp