Motosport

Dakar 2015: Miran Stanovnik

Stanovnik2015

I s 50 godina na leđima, Stanovnik planira pomoći Comi, ali i ostvariti što bolji rezultat na svom 18. reliju Dakar.

 

Kad bi se upustili u klišeiziranje čovjeka koji je navršio 50 godina života i upravo postao lokalni politički čelnik, sva je prilika da bi vrhunac njegove sklonosti avanturi vidjeli u učestalom izlaganju riziku od infarkta kroz izjedanje tanjura janjetine i koketiranje sa sponzorušama. No, pobjedom na izborima Miran Stanovnik nije postao klasičan slovenski župan s pola stoljeća na leđima, nego je ostao ekstremni avanturist, koji će se početkom siječnja 18. put naći na startu relija Dakar.

 

I ne samo to. Predviđajući da bi ruta mogla biti još teža nego proteklih godina, Stanovnik vidi priliku za postupno probijanje kroz poredak kraj agresivnijih, ali i manje iskusnih protivnika, a usput planira pomoći i Marcu Comi, koji je u pohodu na svoju 5. pobjedu, 14. uzastopnu za KTM. Naime, na ovogodišnjem su „meniju" dvije maratonske etape nakon koje su vozači izolirani u kampu i nemaju nikakvu pomoć sa strane, pa je tako plan da Stanovnik čuva svoje gume kako bi ih na kraju dana predao Comi i preuzeo njegove potrošene, s kojima bi onda završio iduću etapu.

 

Zahvaljujući takvoj vrsti pomoći, ali i činjenici da na slovenskom vojnom poligonu često testira zajedno s prvotimcima KTM-a, Stanovnik ima na raspolaganju tvornički ovjes, kotače i gume, no i dalje vozi staru verziju rally motocikla, a ne najnoviji model koji je uspješno debitirao na prošlom reliju Dakar. Razlog za to je „kresanje" proračuna koji je za ovu godinu zadržan u okvirima od 65.000 eura, što je pozamašna brojka, ali još uvijek relativno skromna za okvire relija Dakar, posebno kada je riječ o vozaču koji ima ambicija probiti se među prvih dvadeset.

fbmp ytmp imp