Motosport

Dakar 2015: 1. etapa

Sunderland-etapa1

Vozači KTM-a i Honde su najbolje krenuli, no na opasnoj i relativno kratkoj 1. etapi se ionako moglo više izgubiti nego dobiti

 

Buenos Aires – Villa Carlos Paz
poveznica: 663 km; brzinski ispit 175 km; ukupno: 838 km

 

161 motociklist i 45 vozača četverocikala krenulo je iz Buenos Airesa na prvu etapu ovogodišnjeg relija Dakar, tijekom koje su odmah trebali odvaliti više od 800 km od ukupno planiranih 9 tisuća kilometara. Iako je sam brzinski ispit bio kratak i relativno jednostavan, opasnosti nije nedostajalo, što, nažalost, potvrđuje i da je jedino odustajanje vozača motocikla bilo popraćeno teškom ozljedom glave.

 

Pobjedu na svojoj prvoj dakarskoj etapi s KTM-om odnio je Sam Sunderland, koji je bio samo 5 sekundi brži od svojeg prošlogodišnjeg timskog kolege Goncalvesa na Hondi. Dva glavna favorita su bila odmah iza njih s nešto više od minute zaostatka, pa je tako četverostruki pobjednik i branitelj naslova Coma s KTM-om bio treći najbrži, ispred Barrede na Hondi. Peto mjesto Duclosa sa Shercom više nije iznenađenje, dok je Walkner (KTM) svoju prvu dakarsku etapu u životu završio kao 8., što djeluje tek nešto manje impresivno kad uzmemo u obzir kako je riječ o bivšem svjetskom motokros prvaku u klasi MX3.

 

Pain je očekivano bio najbrži vozač Yamahe, no završio je tek na 13. mjestu s više od 3 sekunde zaostatka, a otprilike jednako su podbacili Rodrigues (Honda) i Viladoms (KTM). Slovenski vozač Miran Stanovnik je završio kao 36., ocijenivši etapu navigacijski lakom i iznimno opasnom zbog velike prosječne brzine i nedovoljno discipliniranih gledatelja.

 

Nakon nedjeljnog zagrijavanja, slijedi druga etapa koja vodi do San Juana i odmah donosi najbrži ovogodišnji brzinac od 518 km, čemu treba pridodati i poveznicu od 107 km.

 

Trenutni poredak (nakon 1. etape)

1. Sunderland – Honda – 1h:18min.57sek
2. Goncalves – Honda - + 5 sek
3. Coma – KTM - + 1min.12sek
4. Barreda – Honda - +1min.41 sek
5. Duclos – Sherco - + 2min.8sek

fbmp ytmp imp