Motosport

Dakar 2015: 7. etapa – Coma prepolovio zaostatak

DAK15 Stage6 Goncalves

 

Barreda je pao i slomio upravljač, što su Coma i Goncalves iskoristili da zgusnu poredak na vrhu. Prva petorica su unutar pola sata.

 

7. etapa: Iquique – Uyuni: poveznica 396 km –brzinski ispit 321 km

 

Kao da nije bilo dovoljno iscrpljujuće što se brzinski ispit vozio na otprilike 3.500 metara nadmorske visine, prva od dvije bolivijske etape je donijela i izuzetno hladno vrijeme, dobrim dijelom popraćeno kišom, pa čak i tučom, što je rutu učinilo blatnjavom i iznimno skliskom. U takvim je uvjetima vodeći Barreda počinio prvu veću ovogodišnju grešku, nakon koje je pravo čudo što je izgubio samo 6 minuta u odnosu na Comu i Goncalvesa.

 

Naime, na jednom blatnom kočenju je pao i slomio lijevu stranu upravljača. Nakon toga je punih 120 km vozio upravljajući samo desnom rukom, a kad tome pribrojimo da je nekoliko minuta izgubio na manji kvar, doista impresionira što je uspio završiti među desetoricom najbržih. Budući je riječ o tzv. maratonskoj etapi, na kraju dana Barreda nije mogao računati ni na pomoć mehaničara ni na rezervne dijelove, pa će mu tako jedan od slabije plasiranih Hondinih vozača donirati svoj upravljač, no problem bi mogao nastati ako se pokaže da je prilikom pada dodatno oštetio motocikl.

 

Bilo kako bilo, pobjedu na etapi je odnio njegov timski kolega Goncalves, dok je prvi progonitelj Coma bio drugi najbrži. Nedovoljno da dođe do promjena na vrhu, ali sasvim dovoljno da se Coma s KTM-om približi Barredi na samo 6 i pol minuta zaostatka, dok Goncalvesu vodstvo u ukupnom poretku sada bježi samo 11 minuta.

 

Kad je u pitanju ostatak karavane, 7. etapa je još jednom pokazala da stasa nova generacija vozača, pa je tako Quintanilla ponovo bio 4., a Price 5. najbrži, što su i pozicije koje drže i ukupnom poretku i to s manje od pola sata zaostatka. Vratio se i Walkner s 3. najbržim vremenom, iako je nakon ranijeg tehničkog kvara njegov zaostatak preveliki da bi mogao ugroziti vodeće. Inače, među prvom desetoricom su trojica vozača Honde i šest vozača KTM-a, dok Duclos sa Shercom drži 9. mjesto. Botturi je trenutno 11. i kao takav daleko najbolje plasirani vozač Yamahe.

 

Poredak na 7. etapi:

1. Goncalves – Honda – 3h:56min.00sek
2. Coma – KTM - +0.14
3. Walkner – KTM - +0.30
4. Quintanilla – KTM - + 1.32
5. Price – KTM – + 1.49

 

Ukupni poredak nakon 7. etape:

1. Barreda – Honda – 25h:40min.48sek
2. Coma – KTM - + 6.28
3. Goncalves – Honda – + 10.59
4. Quintanilla – KTM - + 25.16
5. Price – KTM - +29.20

fbmp ytmp imp