Motosport

MotoGP: Predstavljena je tvornička momčad Yamahe

Lorenzo-Rossi-2015

S Lorenzom i Rossijem za upravljačem sve je naizgled isto, no ambicije su im ipak sramežljivo veće nego sredinom prošle sezone.

 

Dominantan način na koji su Marquez i Honda prošle sezone obranili naslov ne ostavlja previše nedoumica oko toga tko je glavni favorit za iduću sezonu. No, u tvorničkoj momčadi Movistar Yamaha ipak izražavaju oprezni optimizam, kojeg temelje na činjenici da je u drugom dijelu prošle sezone M1 djelovao barem jednako brz kao i Honda RC213V. Štoviše, nakon Indianapolisa i prekida Marquezovog niza od 10 uzastopnih pobjeda, Rossi i Lorenzo su na završnih 8 utrka osvojili uvjerljivo najviše bodova.

 

No, mogu li ovaj puta dogurati dalje od 2. i 3. mjesta u ukupnom poretku? U motosportu je sve moguće, a posebno u MotoGP-u gdje puno ovisi o psihičkoj stabilnosti vozača i eventualnim ozljedama, ali i sposobnosti inženjera da im oslobode prostor za otkidanje još koje desetinke sekunde. Rossi je prošle godine ušao u drugu mladost i ponovo sanja o osvajanju 10 naslova prvaka, dok Lorenzo tvrdi da fizički nikad nije bio spremniji.

 

A iako je zasad najveća vidljiva promjena na motociklu veće slovo M njihova glavnog pokrovitelja, u čijoj je madridskoj centrali i predstavljena Yamahin tvornička momčad za 2015., nema sumnje da je i M1 evoluirao u zimskog razdoblju. Za pretpostaviti je stoga da će već na prvoj rundi testiranja u Maleziji (od 4. do 6. veljače) Rossi i Lorenzo nastaviti s „pritiskanjem" Marqueza, to više što staza Sepang već tradicionalno odgovara karakteristikama Yamahe M1.

fbmp ytmp imp