Motosport

SBK: Yamaha se vraća u Superbike 2016. godine

R1 superbike

Ako sve bude u redu, R1 se uskoro vraća u borbu. Ove sezone samo u Superstock klasi, ali i na TT-u, BSB-u, IDM-u, utrkama izdržljivosti... Sve to kao uvertira za povratak u Superbike

 

Najvažnija vijest s predstavljanja Yamahinog natjecateljskog programa za 2015. zapravo se odnosi na 2016. Naime, skrivena duboko unutar službenog priopćenja nalazi se rečenica prema kojoj se novo osnovani razvojni odjel u Njemačkoj treba „pružiti podršku razvoju R1 tijekom 2015., s konačnim ciljem da budu spremni za povratak u Superbike prvenstvo u 2016."

 

Jasno, razvoj natjecateljskog modela je najbolje odraditi na stazi, pa će se tako novi R1M tijekom 2015. sezone natjecati u njemačkom IDM prvenstvu (Neukirchner i Cudlin) i britanskom Superbike prvenstvu (Brookes i Parkes). Ozbiljne namjere imaju i na TT Isle of Manu gdje su za upravljač novog R1 privukli u posljednje dvije godine gotovo nepobjedivog Michaela Dunlopa, a i dalje će imati dvije momčadi u Endurance prvenstvu.

 

Osim toga, Yamaha će već ove godine pružati podršku i jednoj momčadi u svjetskom Superbike prvenstvu, no u klasi Superstock gdje će novi R1M biti u rukama Marina i Coghlana. Jedan od njih dvojice bi mogao 2016. preseliti i u Superbike momčad, dok je za pretpostaviti kako će drugu polovicu tima činiti neka od zvučnijih vozačkih imena. Možda i Melandri, koji se zasad ne snalazi u svom povratku u MotoGP, a vežu ga lijepa sjećanja na Yamahu R1 u Superbike prvenstvu.

fbmp ytmp imp