Motosport

Dakar 2016: Nova ruta Peru – Bolivija – Argentina

Dakar2016

Umjesto Čilea upada Peru, nakon čega slijedi Bolivija kao visinska poveznica do Argentine, gdje će se odigrati druga polovica relija.

 

Nakon što je Čile ove godine otkazao gostoprimstvo, pravdajući to posljedicama velikih poplava i blatnih lavina na sjeveru zemlje, organizatori nisu imali previše opcija. Peru sa svojim sjevernim dijelom pustinje Atacama treba osigurati pješčane dine i tako zamijeniti Čile, a u toj se jednadžbi Bolivija nameće kao jedina moguća poveznica s Argentinom, koja će ponovo ugrabiti najveći dio kolača.

 

Zasad je poznata tek silueta rute, koja će ovaj put ići dijagonalno u smjeru sjeverozapad-jugoistok. Start bi trebao biti 3. siječnja u peruanskom glavnom gradu Lima, nakon nekoliko dana se ulazu Boliviju, a onda vrlo brzo i u Argentinu, gdje će 10. siječnja uslijediti dan odmora. Slijedi gotovo tjedan dana završne jurnjave istočnom stranom Anda, sve dok 16. siječnja desetkovana povorka ne stigne u Rosario, kao konačno odredište ovogodišnjeg relija Dakar.

 

Ovako na prvu, ne djeluje kao da će se idućeg siječnja natjecatelji i gledatelji utapati u ljepoti. Povratak Perua je vrlo dobra vijest, budući su prethodni prolasci kroz tu zemlju ponudili pravi afrički ugođaj, odnosno nedirnutu pustinju i obilje pješčanih dina. Čak i više nego što je to bio slučaj u Čileu, gdje su u posljednje vrijeme natjecatelji premalo „igrali" u pravom pijesku, a previše gušili u prašini i feš-fešu. No, ispada tako da će najljepši dio relija biti odmah na njegovom početku i da će trajati vrlo kratko, možda kakva tri ili četiri dana prije nego karavana skrene u Boliviju.

 

Iako je Bolivija bila domaćin i u protekle dvije godine, dosad su se natjecatelji tamo zadržavali na samo jednom noćenju i gunđali zbog velike nadmorske visine, a prošli put i zbog soli koja je pri prelasku preko suhog (a zapravo mokrog) slanog jezera uništavala motocikle. Organizator obećava prolazak obalama slavnog jezera Titicaca, ali i nekoliko uzastopnih dana na velikim nadmorskim visinama, zbog čega bi upravo Bolivija trebala predstavljati najteži dio osmog izdanja južnoameričkog relija Dakar.

 

Nakon toga slijedi spuštanje u Argentinu, na vjerojatno već dobro poznate, brze i prašnjave makadame, koji obično ne nude spektakl.

dakar-2016ruta

fbmp ytmp imp