Motosport

MotoGP: Treningom do ozljede

RU862EPYOFPGFP0K8MO7

Marquez, Iannone, Hayden, a sad i Lorenzo, Rabat, pa i Rossi. Popis onih koji će nakon posrtanja na treninzima ozlijeđeni odraditi tri utrke u isto toliko tjedana

 

Današnji MotoGP vozači su pravi atlete. U potrazi za idućom ušteđenom tisućinkom odbacuje se svaki gram masti, dok držanje maksimalnog ritma od prvog do posljednjeg kruga traži dovođenje muskulature blizu savršenstva. Za takvo što je potreban žestoki trening između utrka, ne samo u dosadnoj teretani, nego i na motokros, supermoto ili dirt-track motociklu, ali i na biciklu.

 

Za Spiesa se pričalo da je kroz uporno zakretanje pedala umalo došao na razinu profesionalnog biciklist, dok će Rossi priznati da pod stare dane odrađuje daleko napornije fizičke pripreme, nego na početku karijere. Nužnost sve ozbiljnijeg treniranja povećava i opasnost od ozljeda, a one opet ne mogu doći u nezgodnijem trenutku od ovog, u kojem se raspliće cijela sezona kroz tri utrke u isto toliko tjedana.

 

Već smo pisali o tome da je Marquez nakon utrke u Aragonu slomio kost u šaci pri padu s brdskog motocikla i zbog toga bio podvrgnut operaciji, dok je prije njega Iannone pao za vrijeme trčanja i drugi put ove sezone iščašio rame. Osim toga, Hayden je iščašio palac za vrijeme treninga na minimoto motociklu, da bi s istog prometala tijekom slobodnog vikenda između utrka u Aragonu i Motegiju pao i Lorenzo i pritom nategnuo ligamente u ionako problematičnom ramenu.

 

Španjolac je odmah utvrdio kako mu to neće predstavljati problem na preostale četiri utrke do kraja sezone, no možda samo neće otkrivati svoje slabosti uoči odlučujućih obračuna s Rossijem za naslov prvaka. Doduše, i Rossi vuče laganu ozljedu ruke zarađenu za vrijeme testiranja Michelinovih guma netom poslije utrka u Aragonu.

 

Posljednja žrtva prekomjernog treninga je Tito Rabat, koji je teoretski još uvijek u igri za obranu naslova Moto2 prvaka. Praktično netom prije nego se trebao ukrcati na avion, Rabat je na stazi Almeria zbog tehničkog problema pao s motocikla i zaradio dosta teški prijelom ruke. Iako je odmah nakon operacije odlučio krenuti za Japan, upitno je hoće li tamo nastupiti, a budući mu to nije prva ozljeda na toj stazi, gdje trenira praktično bez prekida, njegov šef Bartholemy mu je pripremio bukvicu i izjavio: „Očito je da ćemo trebati preispitati njegove metode treniranja. Važno je da vozač trenira, ali za budućnost moramo minimalizirati rizike."

fbmp ytmp imp