Motosport

MotoGP: Hayden prelazi u Superbike s Hondom

AsparTeamMotoGP GPGranBretaa 127

Može li doista postati prvi MotoGP i Superbike prvak ili je to Haydenu samo zgodan način da produži karijeru?

Kao što se i očekivalo, Nicky Hayden, prvak iz 2006., je uoči natjecateljskog vikenda u Motegiju objavio da nakon 13 sezona napušta MotoGP prvenstvo i odlazi u Superbike gdje će voziti za tvornički podržanu momčad Ten Kate Honda. Tamo dolazi na mjesto prošlogodišnjeg prvaka Guintolja, koji nakon samo jedne razočaravajuće sezone s Hondom prelazi na Yamahu.

Haydena će u momčadi Ten Kate dočekati VD Mark, prošlogodišnji Supersport prvak, koji je u svojoj prvoj Superbike sezoni pokazao da predstavlja veliki potencijal. Pritom Hayden planira iduću sezonu potrošiti na prilagodbu, a eventualni snovi o tome kako bi mogao postati prvi MotoGP i Superbike prvak trebat će pričekati do 2017. kada bi Honda trebala predstaviti potpuno novi model, koji neće nužno biti i novi CBR1000 RR, nego bi mogao biti neki novi sportski VFR.

Inače, nakon što je 2002. osvojio američko Superbike prvenstvo, a paralelno s time pobjeđivao na dirt-track utrkama, Hayden je kao velika nada 2003. s Hondom došao u MotoGP, da bi 2005. osvojio prvu pobjedu, a 2006. spretno oteo naslov Rossiju, iako je pobijedio na samo dvije utrke. Nakon toga više nikad nije pobijedio, zapravo je s Hondom još samo dva puta stajao na podiju, ali svejedno je nakon dvije razočaravajuće sezone postao tvornički vozač Ducatija. S njima je osvojio još samo jedne treće mjesto 2011., da bi posljednje dvije sezone s mizernim učinkom nastupao u momčadi Aspar pod pokroviteljstvom tvorničke Honde.

fbmp ytmp imp