Motosport

Dakar 2016: Olujni početak

auto dakar 2016 scrutineering start

Nakon što je Barreda s Hondom bio najbrži na prologu, prvi brzinski ispit je otkazan zbog olujnog nevremena.

Iako se prva etapa ovogodišnjeg relija Dakar trebala voziti u nedjelju, akcija je započela u subotu kada je nakon ceremonijalnog starta odvožen prolog od 11 km, a onda je odrađena i cestovna poveznica od Buenos Airesa do Rosaria. Uz određivanje startnog poretka za prvu etapu, prolog je trebao pružiti i spektakl stanovnicima Buenos Airesa, no sve je naprasno prekinuto nakon što je kineska natjecateljica sa svojim automobilom izletjela sa staze i pritom ozlijedila desetak gledatelje, od kojih je nekoliko u kritičnom stanju.

Prije tog nesretnog događaja, u konkurenciji motocikala su identično i najbrže vrijeme na prologu ostvarili Barreda s Hondom i Faria s Husqvarnom, dok je samo tri sekunde sporiji bio Rodrigues kao prvi vozač Yamahe. Budući su sva trojica iskusni vozači, pomalo čudi da se nisu odlučili na malo taktiziranja, ovako će Barreda morati prvi krenuti u brzinski ispit i tako imati zahtjevniji posao s navigacijom. Inače, već je i taj kratak prolog preplašio neka zvučna imena. Tako je polovica KTM-ove momčadi imala problema s vodom u zračnom filtru nakon prolaska preko rječice, a i Goncalves (na slici) je zbog problema sa svojom Hondom nekoliko puta stao.

U nedjelju je trebala krenuti i prava akcija s prvim brzinskim ispitom, ali je on zbog olujnog nevremena otkazan. Uz to što u takvim uvjetima nisu mogli poletjeti medicinski helikopteri, zbog obilne kiše su nabujale rijeke i potoci koji su presijecali rutu, pa su organizatori odlučili igrati na sigurno i preusmjeriti karavanu asfaltnim cestama do kampa Villa Carlos Paz. To znači da su u prva dva dana natjecatelji morali odraditi otprilike tisuću kilometara, od čega je samo 11 kilometara predstavljalo brzinski ispit. Ipak, bila je to sreća u nesreći za prošle godine drugoplasiranog Goncalvesa, koji je ponovo imao problema s elektronikom na svojoj Hondi i da nije došlo do otkazivanja brzinca vjerojatno bi već izgubio sve šanse za pobjedu, ako ne bi i odustao.

Inače, vremenska prognoza je i dalje loša, a u trenutku dok ovo pišemo poznato je da već otkazana druga polovica od planiranih 450 km drugog brzinskog ispita,

fbmp ytmp imp