Motosport

MotoGP: Vinales i Suzuki najbrži na testiranjima!

australia test maverick vinales47

Vinales je zasjao na stazi Phillip Island za koju je sam ustvrdio da traži „cojones“. Marquez mu se jedini uspio sasvim približiti.

Iako je prošle godine utrku u Phillip Islandu završio kao odličan šesti, malo tko je očekivao da će Maverick Vinales koji (baš kao i Suzuki GSX-RR) ulazi u svoju tek drugu MotoGP sezonu biti najbrži na testiranjima u Australiji. No, upravo to se dogodilo. Na brzoj stazi za koju je sam prije testiranja ustvrdio da su najvažniji „cojones“, Španjolac je drugog dana testiranja odvozio krug u vremenu 1:29.131, što je bio rezultat kojeg više nitko nije mogao sustići. Da sve ne bi bilo ružičasto, trećeg dana je pao i poprilično demolirao svoj motocikl, a dva puta je pao i njegov timski kolega Aleix Espargaro, koji je završio kao tek 17. najbrži, iako je bio samo sekundu sporiji od Vinalesa.

Marquez se završnog trećeg dana približio Vinalesu na manje od tri stotinke sekunde, a Crutchlow je s trećim najbržim vremenom potvrdio napredak Honde u odnosu na prethodna testiranja. Pritom će Marquez, kao zaposlenik Honde, ustvrditi da je to rezultat poboljšanja na postavkama elektronike, dok će „privatnik“Crutchlow ustvrditi da ova staza, sa samo jednim oštrim zavojem, jednostavno puno više odgovara Hondi od Sepanga.

Tvornički vozači Yamahe su svoja najbolja vremena ostvarili drugog dana, pri čemu je Lorenzo završio kao ukupno 4. najbrži, dok je Rossi bio šesti. Treći dan su posvetili još jednoj (i valjda konačnoj) usporedbi novog modela za 2016. i blago modificiranog prošlogodišnjeg M1 i čini se da nakon svega više vjeruju u evoluciju nego revoluciju. Pritom im je, kao i svima ostalima, posao otežavalo promjenjivo vrijeme s dosta kiše, posebno prvog dana, dok je trećeg dana bilo i poprilično hladno, zbog čega je i palo dosta vozača (među njima i Marquez, Lorenzo, Pedrosa...), no samo je Petrucci zaradio ozbiljniju ozljedu slomivši ruku.

Između Lorenza i Rossija se ugurao Barbera, koji je i na prošlim testiranjima u Maleziji bio među najbržima, te je tako potvrdio da je i dvije godine stari Ducati još uvijek u dobroj formi. Taj je dojam podebljao i njegov timski kolega Baz koji je završio kao 7. najbrži, dok su Iannone i Dovizioso, kao tvornički vozači Ducatija, bili tek 10. i 11. najbrži s najnovijom izvedbom Desmosedicija.

No, nakon Phillip Islanda ne bi trebalo donositi nikakve zaključke. To je toliko specifična staza da su na njoj brzi i oni motocikl koji na ostalim stazama uopće nisu konkurentni, a ponekad vrijedi i obrnuto. Uostalom, ubacivanje Phillip Islanda u kalendar zimskih testiranja nije bio izlazak u susret momčadima, nego prvenstveno Michelinu kao novom dobavljaču guma, kako se ne bi ponovio debakl iz 2013. godine kada je novi asfalt i velik broj brzih lijevih zavoja do te mjere uništavao Bridgestone gume da je morao biti uveden obavezan pit-stop i zamjena motocikala na pola utrke.

Nakon ovog druženja slijedi nešto manje od dva tjedna odmora, a onda je na redu i završna runda testiranja u Kataru, prije nego će dva tjedna kasnije na istoj lokaciji započeti nova MotoGP sezona.

MotoGP test PhillipIsland16

fbmp ytmp imp