Motosport

TT: Honda RC213V-S će nastupiti na TT Isle of Man

HondaRC213V S za TT

Ideja je začeta uz pivo. Prošlogodišnji pobjednik Anstey utrkivat će se s replikom MotoGP motocikla na TT-u.

Clive Padgett, šef momčadi Valvoline Racing by Padgett Motorcycles, odveo je čovjeka koji je u njegovoj trgovini motociklima kupio Hondu RC213V-S na pivo. To je najmanja stvar koju možeš učiniti kad ti netko u ruke gurne kakvih 140.000 funti. I sve to ne bi bilo spomena vrijedno da taj kupac nije natuknuo kako bi RC213V-S, Hondinu skupocjenu repliku MotoGP motocikla, bilo lijepo vidjeti na TT utrkama. A ne samo u dnevnim sobama trulo bogatih kolekcionara poput njega.

Nakon toga Clive Padgett vjerojatno nije trebao previše razmišljati o izvedivosti te ideje niti predugo nagovarati Novozelanđanina Bruce Ansteyja da se odrekne pobjedničke CBR-ke i umjesto toga osedla RC213V-S, motocikl koji je potekao iz slabina pobjedničkog MotoGP motocikla, ali sam nikad nije bio namijenjen utrkivanju, barem ne na visokom nivou. Što opet znači da na specijaliziranom tržištu za njega nema natjecateljskih dodataka, pa su tako samo za ovu priliku morali biti posebno izrađeni kotači, ovjes, kočnice...

Pritom RC213V-S i zbog premalog broja proizvedenih primjeraka, ali i zbog prevelike cijene, ni izbliza ne ispunjava kriterije za Supebike homologaciju, ali na TT-u vrijede neka malo liberalnija pravila. Tako već neko vrijeme u Superbike klasi gledamo Norton natjecateljske prototipove s Aprilijinim V4 agregatom, a ove godine ćemo gledati i dvotaktne 500-ice.

No, sve su to eksperimenti, dok u ovoj kombinaciji imamo potencijalno vrhunski stroj s dokazano vrhunskim vozačem. Bruce Anstey iz sebe ima dvoznamenkasti broj pobjeda, a prošle godine je pobijedio u RST Superbike TT utrci (jednoj od dvije Superbike utrke), te drži drugo najbrže vrijeme kruga, odmah iza Johna McGuinnessa. U tom krugu je vozio prosječnom brzinom od 213 km/h i ne znamo može li s Hondom RC213V-S biti još brži, ali znamo da će već samom pojavom dodatno začiniti ionako paprene TT utrke. Prva Superbike utrka bi trebala biti na rasporedu 4. lipnja. 

fbmp ytmp imp