Motosport

Atacama Rally: Husqvarna doletjela do prve pobjede

Pablo Quintanilla 2016 Atacama Rally

Čileanac Quintanilla je iskoristio prednost domaćeg terena i s tvorničkom Husqvarnom pobijedio prvotimce KTM-a i Honde.

Ne može se reći da je prva reli pobjeda Husqvarne na jednoj ovako visokoj razini došla baš iz vedra neba. Uostalom, motocikl je klon praktično nepobjedivog KTM-ova stroja i Pablo Quintanilla ga je već doveo do trećeg mjesta ukupnom poretku na ovogodišnjem reliju Dakar. Pribrojite tome da se Atacama Rally vozi na njegovom domaćem terenu i postaje jasno kako je Čileanac bio pritajeni favorit i prije starta.

No, da bi došao do te pobjede, Quintanilla je ipak morao pobijediti tvorničke vozače KTM-a i Honde. Istina, na popisu prijavljenih nije bio Barreda, ali boje Honde su ipak branili Goncalves i Benavides, dok je jake snage KTM-a predvodio Toby Price, aktualni pobjednik relija Dakar. A Čileanac je baš Priceu oteo pobjedu u posljednji tren.

Quantinilla je pobijedio na prvoj etapi, a i nakon toga je nastavio u istom ritmu, no u jednom trenutku je ipak bio prebrz i zaradio kaznu od 6 minuta. Time je izgubio vodstvo ukupno poretku i došao na više od 4 minute zaostatka za Priceom, što se do kraja pretposljednje etape istopilo na samo 26 sekundi. Na posljednjih 100 km relija Quantinnila je bio neuhvatljiv, te je nakon skoro 12 sati utrkivanja pobijedio Pricea za samo 29 sekundi.

Vozači Honde ponovo nisu bili miljenice sreće. Goncalves je pao na drugoj etapi i nakon toga vozio ozlijeđen, a istog je dana Benavides naletio na kamen skriven u pijesku. Goncalves je ipak pobijedio na pretposljednjeg dana i zasjeo na treće mjesto, no morao je otvarati put na posljednjoj etapi, tako da ga je u borbi za ukupno treće mjesto na kraju prestigao timski kolega Benavides (donja fotografija).

Quantinilla se tom pobjedom popeo i na vrh poretka svjetskog reli prvenstva, pri čemu uoči posljednje utrke u Maroku, ujedno i generalne probe za Rally Dakar, ima 11 bodova prednosti u odnosu na Sama Sunderlanda, tvorničkog vozača KTM-a.

KONAČNI POREDAK:
1. Pablo Quintanilla (CHI), Husqvarna, 11h:42min.38sek
2. Toby Price (AUS), KTM, +0.29 sek
3. Kevin Benavides (ARG), Honda, +9.35 min
4. Paolo Goncalves (POR), Honda, +10.02
5. Sam Sunderland (GBR), KTM, +38.43

atacama16 benavides 8722 rz

fbmp ytmp imp