Motosport

Dakar 2017: Etapa #10 – Sunderland se izgubio, da bi dobio

163944 Sam Sunderland KTM 450 RALLY Dakar 2017

Iako je ozbiljno zalutao, Sunderland se s KTM-om učvrstio na prvoj poziciji budući je Quintanilla odustao.

Nakon nekoliko otkazanih i skraćenih etapa, 10. brzinski ispit je odrađen u punom opsegu, te je dužinom od 449 km postao najduži na ovogodišnjem izdanju. Uz to možda i najteži budući je teren bio tehnički i navigacijski vrlo zahtjevan, a sve je bilo popraćeno i temperaturama iznad 40° C.

Etapa #10
Chilecito – San Juan (Argentina)
Ukupno: 751 km
Brzinski ispit: 449 km

Sam Sunderland nije briljirao na 10. etapi, ali već se nekoliko puta pokazalo da kada on ima loš dan njegovi glavni konkurenti imaju još gori. Tako je bilo i ovaj put kad je već u ranoj fazi brzinca zalutao zajedno s kolegom Walknerom, izgubivši pritom toliko vremena da mu se dotad drugoplasirani Quintanilla u provizornom poretku približio na samo 4 minuta zaostatka. No, nakon toga se i Quintanilla izgubio, pa nakon 400 km zatražio medicinsku pomoć i odustao. Žalio se na vrtoglavicu, pri čemu još uvijek nije sasvim jasno da li je to bila posljedica pada s Husqvarne ili samo fizičke iscrpljenosti na velikoj vrućini.

Da stvar bude bolja po Sunderlanda, ali i momčad KTM-a, ozbiljno je zalutao i dotad trećeplasirani Van Beveren na Yamahi, izgubivši pritom više od pola sata u odnosu na najbržeg Barredu. Ispada tako da je Sunderland, iako je bio tek 12. najbrži, značajno podebljao svoje vodstvo u ukupnom poretku, a uz to mu sada leđa čuvaju dvojica vozača KTM-a, budući su se Walkner kao deseti i Farres Guell kao trinaesti najbrži probili na drugo i treće mjesto u ukupnom poretku.

Inače najbrži na desetoj etapi je bio Michael Metge, Barredin vodonoša u momčadi Honde, no pokazalo se da je on promašio jednu kontrolnu navigacijsku točku na ime čega je zaradio jedan sat kazne. Tako je do treće etapne pobjede došao Barreda, koji bi, da ranije nije dobio sat kazne zbog nadolijevanje goriva na krivom mjestu, sada bio u vodstvu ukupnog poretka. Ovako se novom etapnom pobjedom probio na peto mjesto i trenutno ga 15 minuta dijeli od podija, no trebalo bi se dogoditi pravo čudo da na preostale dvije etape, i nešto više od 300 natjecateljskih kilometara, nadoknadi i 54 minute zaostatka za Sunderlandom.

Drugi najbrži na etapi je bio prošle godine drugoplasirani Svitko, koji je bio samo 24 sekunde sporiji od Barreda, ali je na poveznici do kampa tražio liječničku pomoć zbog totalne iscrpljenosti. Treće najbrži je bio argentinski rookie Cami, koji nastupa za južnoameričku momčad Honde, četvrti je bio Renet s Husqvarnom, dok se među prvu petoricu konačno probio i portugalski veteran Rodrigues s Yamahom.

Pred natjecateljima je pretposljednji brzinski ispit od 288 km, kod kojeg bi prvih 50 km trebale obilježiti pješčane dine i tu bi mogli vidjeti nove probleme s navigacijom. No, nakon toga ruta postaje bitno jednostavnija, tako da bi Sunderland i KTM trebali relativno lako obraniti vodeću poziciju.

Rezultati 10. etape:

1. J. Barreda – Honda – 5h:49min.45sek
2. S. Svitko – KTM - +0.24
3. F. Caimi – Honda – + 3.48
4. P. A. Renet – Husqvarna - +4.21
5. H. Rodrigues – Yamaha - +5.46

Trenutni poredak nakon 10. etape:

1. S. Sunderland – KTM - 28h:07min.59sek
2. M. Walkner – KTM - +30.01
3. G. Farres Guell – KTM - +38.43
4. A. Van Beveren – Yamaha - +41.57
5. J. Barreda – Honda - + 53.47
6. P. Renet – Husqvarna - +55.24
7. P. Goncalves – Honda - + 1:00.11
8. X. de Soultrait – Yamaha - + 1:32.55
9. F. Caimi – Honda - +1:37.57
10. S. Svitko – KTM - + 1:48.45

fbmp ytmp imp