Motosport

MotoGP: Prva zimska testiranja u Valenciji

Rossi testValencija17

Sezona je tek završila, no nova je već započela prvim grupnim testiranjima, posebno važnim za Yamahu.

Samo dva dana nakon što je završila uzbudljiva MotoGP sezona, počela su i prva grupna testiranja za onu iduću. MotoGP vozači nisu ni otišli sa staze u Valenciji, samo su se u ponedjeljak odmorili i već u utorak bili na poslu.

A najviše posla su imali vozači Yamahe. Ne zato jer su dobili potpuno novi motocikl s kojim bi trebali odraditi što više kilometara, nego baš zato što ga nisu imali. Naime, još ne znaju kojim putem (s)krenuti, barem kad je u pitanju ciklistika, pa su tako u svim mogućim kombinacijama morali isprobati prošlogodišnji i ovogodišnji okvir s ovogodišnji pogonskim agregatom i on pripremljenim za iduću sezonu.

I što su naučili? Rossiju se više sviđa stariji okvir, ali misli da to nije rješenje. Uostalom, da je s tim okvirom bio zadovoljan, ne bi ga ni mijenjali. Vinales je neodlučan. Po njemu je motocikl iz 2016. brži kroz zavoje, ali s ovogodišnjom ciklistikom bolje drži stražnja guma. Jasno, dok se prebrzo ne potroši, što je sad već dvogodišnji problem Yamahe. Čisto da poveća konfuziju, Zarco tvrdi da je njemu motocikl iz 2017. bolji i osjetno ga manje umara.

Nakon tako dijametralnih izjava vozača, inženjerima ne preostaje ništa drugo nego analizirati terabajte skupljenih podataka. No, dobra je stvar da se svi slažu kako je no novi agregat bolji, a Vinales zdušno hvali novi aerodinamički paket sa zamaskiranim krilcima. Međutim, to je rješenje već proglašeno preopasnim tako da će ga trebati modificirati.

Hondin pobjednički RC-213V se nije stigao ni pošteno ohladiti, a već su započela testiranja novog. Razlika nije dramatična, ali je sveobuhvatna jer su u igri novi okvir, stražnja vilica, agregat, auspuh... Pritom je Marquez još uvijek malo sumnjičav prema novoj ciklistici, ali ga je oduševio pogonski agregat koji je snažniji od podruma do krova. Osim toga, tvrdi da je to prvi novi Hondin agregat kojeg nije trebao odmah zauzdati elektronikom, pa onda pomalo popuštati.

Ducati tek razvija novi Desmosedici GP18, tako da su testirali ovogodišnji model s nekim novim dijelovima, uključujući tu i Öhlins prednju vilicu koja je u još većoj mjeri karbonska. Obojica tvorničkih vozača su, sasvim očekivano, izjavili kako treba popraviti skretanje motocikla, a iako su time otkrili toplu vodu, ujedno su izrazili umjereni optimizam kako bi to moglo biti konačno riješeno na prototipu GP18.

Suzuki je za Valenciju pripremio novi okvir i evoluciju agregata za 2018., no prvi dan testiranja su Iannone i Rins propustili zbog želučanog virusa, dok su drugi dan odradili s pola snage. KTM je samo nastavio s frenetičnim tempom razvoja cijelog motocikla, s posebnim naglaskom na stražnji ovjes, kako bi gume bolje držale, ali i kako bi motocikl žešće skretao. Uglavnom, Pol Espargaro je zadovoljan s napretkom, dok je njegov brat Aleix testirao Aprilijin motocikl za iduću sezonu, koji je završnoj fazi razvoja. Nakon što su škartirali Sama Lowesa, momčad Aprilije je vjerojatno zabrinuta prvim izjavama Reddinga, koji tvrdi da se RS-GP mora voziti protuprirodno.

Većina vozača će odraditi još jednu rundu testiranja u Jerezu, ali ne i tvorničke momčadi Honde i Yamahe. Naime, vozači Honde su toliko zadovoljni novim motociklom da će testne dane sačuvati za iduću godinu, a Yamaha se seli u Maleziju, u nadi da će barem jedan dan padati kiša jer baš onda boljke njihova motocikla najlakše dolaze do izražaja.

U nastavku donosimo poredak s testiranja u Valenciji, iako te rezultate ne treba smatrati previše indikativnima. Doduše, ne može biti sasvim bez vraga da je baš Marquez bio najbrži.

MotoGP Valenc test2017

fbmp ytmp imp