Motosport

MotoGP: Suter se (ne) povlači iz Moto2 prvenstva?

Suter Aegerter

Marquez je sa Suterom svojedobno osvojio Moto2 prvenstvo, no kraj Kalexa i KTM-a im je teško doći do klijentele.

AŽURIRANO: Samo nekoliko dana nakon što je Suter objavio da se povlači iz Moto2 prvenstva, švicarska momčad Forward Racing je objavila da oni iduće sezone prelaze na Suter. Ostaje za vidjeti kako će se situacija razviti i hoće li se taj motocikl voditi kao Suter, ili će možda čak biti preimenovan u MV Agusta. Naime, Forward Racing surađuje s MV Agustom u Superbike prvenstvu i već su u Misanu odradili Moto2 utrku s motociklima u tradicionalnim bojama tog talijanskog proizvođača. Nakon toga se počelo špekulirati da će Forward Racing svoje Moto2 motocikle za 2018. preimenovati u MV Agusta. 

 

Motocikl marke Suter je pobijedio u prvoj Moto2 utrci uopće, zaslugom pokojnog Tomizawe, a 2012. godine je Suter došao i do Moto2 titule s Marcom Marquezom. No, nakon toga je započela dominacija Kalexa, a odnedavno se u cijelu priču upleo i KTM, koji je s Oliveirom odnio pobjede na tri posljednje utrke ove sezone.

Ne čudi stoga da je i Kiefer Racing odlučio za iduću godinu priječi na KTM, što znači da bi Suter motocikle koristila samo momčad Dynavolt. Iako će za tu momčad nastupati perspektivni vozači Vierge i Schrotter, vlasnik i bivši GP natjecatelj Eskil Suter se odlučio na potpuno povlačenje iz Moto2 prvenstva za 2018. Ostaje za vidjeti hoće li nastaviti s razvojem novog Moto2 motocikla za 2019. godinu kada će se u toj klasi koristiti Triumphovi trocilindrični agregati.

U svakom slučaju, iduće sezone uz Kalex i KTM u Moto2 klasi ostaju Tech3 i Speed Up, a pridružuje se i japanski NTS. Dakle, biti će raznovrsno, ali je svejedno šteta što neće biti i Sutera, koji je protekle sezone, u spretnim rukama Švicarca Aegertera, odnio i prvu pobjedu nakon dugačkog posta. No, em je to bila kišna utrka, em im je pobjeda kasnije oduzeta jer ulje nije odgovaralo specifikacijama.

Švicarac Eskil Suter je 90-ih godina prošlog stoljeća nastupao u klasi 250, da bi 1998. godine odradio nekoliko Grand Prix 500 utrka za upravljačem MZ motocikla, u čijem je razvoju sudjelovao. Nakon toga je njegova tvrtka Suter sudjelovala i u razvoju Kawasakijevog MotoGP motocikla, a već nekoliko godina proizvode i Suter MMX 500 natjecateljski motocikl, koji je moderna reinterpetacija posljednje generacije motocikala iz klase GP500. Uz to, švicarski Suter je poznat i po svojim kliznim spojkama, a odnedavno surađuju i s američkim maloserijskim proizvođačem Arch u vlasništvu glumca Keanu Reevesa.

fbmp ytmp imp