Motosport

MotoGP: Aspar Ducati postaje Petronas Yamaha

asf2674

Malezijci kupuju MotoGP momčad od Jorge Martineza Aspara i potpisuju ugovor s Yamahom od 2019. do 2021.

Dugo je trajalo, ali konačno je i službeno objavljeno kako bi Yamaha trebala imati novu satelitsku momčad. SIC (Sepang International Circuit) je Malezijska momčad koja se već godinama natječe u Moto3 i Moto2 prvenstvu, te se za koju godinu planirala uključiti i u MotoGP klasu. Planove su ubrzali onog trenutka kad je momčad Tech 3 objavila da krajem ove sezone prekida suradnju s Yamahom i započinje avanturu s KTM-om. Osim toga, i malezijski div Petronas se odlučio od iduće godine povući iz Formule 1, pa su se tako oslobodila sredstva da bude glavni sponzor te nove momčadi.

Slučaj je htio i da Jorge Martinez Aspar upadne u financijske probleme. Njegova momčad, koja je ove godine promijenila ime u Angel Nieto Team, već neko vrijeme teško spaja kraj s krajem, a posebno nakon što je Jorge Martinez Aspar bio uključen u dubioznu organizaciju utrke Formule 1 u Valenciji. Štoviše, nedavno je protiv njega pokrenut i postupak zbog mogućih financijskih malverzacija na tu temu i tu se Malezijcima širom otvorila mogućnost da kupe Asparovu momčad, a tako i dva mjesta na startnoj rešetki za iduću sezonu. Jorge Martinez Aspar će imati ulogu sportskog savjetnika, što je zapravo samo prilika za časno povlačenje.

Čini se da su nešto teže prolazili pregovori s Yamahom. Lin Jarvis je otpočetka tvrdio kako ne žele imati satelitsku momčad baš pod svaku cijenu, ali i da će tvornička podrška izravno ovisiti o tome koliko je druga strana spremna platiti. Jeftiniji scenarij podrazumijeva da malezijska momčad ima na raspolaganju godinu dana stare motocikle, dok bi u skupljem paketu barem jedan vozač imao na raspolaganju M1 sličan onima koje voze Rossi i Vinales. To bi pomoglo i samoj Yamahi da s više prikupljenih informacija preciznije radi na daljnjem razvoju.

O specifikacijama motocikla je uvelike ovisila i odluka o tome hoće li se i Dani Pedrosa pridružiti tom timu ili će se ipak umiroviti. Iako se njegova najava kako će uoči nadolazeće utrke u Sachsenringu objaviti konačnu odluku poklapa s ovim Yamaha - SIC –Aspar priopćenjima, svejedno dajemo barem 50% šanse da će se Pedrosa ipak odlučiti na odlazak u penziju. U tom slučaju, najveće šanse da zauzmu njegovo mjesto na Petronas Yamahi imaju Alvaro Bautista i Bradley Smith. Skoro je sasvim sigurno da će drugi vozač momčad biti Rossijev štićenik i aktualni Moto2 prvak Franco Morbidelli, čija će se momčad Marc VDS iduće sezone vjerojatno povući iz MotoGP klase.

No ništa vezano uz cijelu tu priču još nije zapisano u kamenu. Naime, priopćenje iz Yamahe ne spominje da je s momčad SIC potpisan ugovor, nego samo memorandum o iznajmljivanju motocikala za 2019., 2020 i 2021. godinu, a i momčad Angel Nieto Team (Aspar) u svojoj izjavi koristi riječ dogovor, a ne termin ugovor. Dakle, svaka od tri strane se još uvijek može povući iz svega toga, a onda cijela priča pada u vodu. No, vjerojatnije je da ćemo iduće sezone ipak imati novu MotoGP momčad. Problem je u tome što više neće biti momčad Aspar, a vjerojatno ni Marc VDS, što znači da će na startnoj rešetki biti 22 umjesto 24 motocikla.

P.S.
Zanimljivo je da u toj malezijskog momčadi, barem zasad, neće sudjelovati malezijski vozač Hafizh Syahrin (gornja fotografija), koji u svojoj rookie MotoGP sezoni ne samo da vozi satelitsku Yamahu za momčad Tech 3, nego mu je i vlasnik momčadi SIC ujedno i osobni menadžer. Naime, priča o Petronas Yamahi je predugo visjela u zraku, pa su sa Syahrinom odlučili igrati na sigurno i već ranije mu produžili ugovor s momčadi Tech 3 za iduću sezonu, što znači da će voziti KTM.

fbmp ytmp imp