Motosport

SBK: Bautista broji 11 pobjeda u nizu

OK AP1 6016 UC73386 Mid

Snijeg u Assenu je promijenio raspored utrka, ali nije poremetilo planove i dalje nepobjedivog Bautiste.

Moglo bi vam se činiti da je poprilično rizično organizirati Superbike vikend sredinom travnja u vazda hladnom Assenu. I mogli bi biti u pravu. Subotnja utrka je visjela u zraku, a kad je počeo padati snijeg, ona je konačno odgođena i premještena u nedjelju ujutro, zbog čega je iz programa morala biti izbačena Superpole sprint utrka.

U nedjelju ujutro nije padao snijeg, no i dalje su bili zimski uvjeti na stazi, s temperaturom zraka od samo 4°C i asfaltom fino zagrijanim na 7°C. U takvim uvjetima je bilo teško postići radnu temperaturu pogonskih agregata, a kamoli promrzlih vozača i guma.

Ipak, čini se da ništa ne može zaustaviti Bautistu. Ni loše vrijeme, ni činjenica da su Ducatiju Panigale V4R spustili blokadu za 250 o/min. Iako nije slavio uvjerljivo kao na dosadašnjim utrkama, Bautista je vodio cijelu utrku i tako postao prvi čovjek koji je u SBK prvenstvu uspjelo pobijediti na prvih 10 utrka u sezoni. Već po običaju, Rea je s Kawasakijem bio drugi, kao bolji u dvoboju s domaćim junakom van der Markom na Yamahi. Lowes je, s drugom Yamahom bio mrvicu bolji od Haslama na drugom Kawasakiju, s time da su obojica kasnili više od 10 sekundi za Bautistom.

Do druge nedjeljne utrke je temperatura porasla na samo 9°C. To nije spriječilo Bautistu da obori rekord kruga, no ovaj put barem nije vodio od početka do kraja. Rea je fantastično krenuo i poveo utrku, te se svojski trudio da zadrži Bautistu iza sebe. No, Španjolac ga je oštro napao u 6. krugu i već tu riješio utrku u svoju korist. Rea se nakon toga morao boriti za drugo mjesto, prvo s Daviesom, a onda i van der Markom, koji je pred domaćom publikom jurio punom snagom.

Tri kruga prije kraja Nizozemac je sustigao Reu, a onda ga i prošao. Rea ga je pokušao napasti u posljednjem krugu, pri čemu je došlo i do kontakta, no van der Mark je grčevito držao drugu poziciju. Prošao je ciljem samo 18 tisućinki sekundi prije nego što je to učinio i Rea, koji tako prvi put ove sezone nije osvojio drugo mjesto. Lowes je ponovo predvodio one koji su zaostali za više od 10 sekundi, s time da je ovaj put, iza njega, peto mjesto osvojio Davies.

Nakon što su u Aragonu i Asenu vozili utrke tjedan za tjednom, Superbike vozačima sad slijedi pauza od mjesec dana, uoči ponovnog okupljanja u Imoli.

TRENUTNI POREDAK:

1. A. Bautista – Ducati – 236 bodova
2. J. Rea – Kawasaki – 183
3. A. Lowes – Yamaha – 126
4. M. Vd Mark – Yamaha - 115
5. L. Haslam – Kawasaki – 93

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp