Motosport

Dakar 2020: Razotkrivena ruta kroz Saudijsku Arabiju

5cc1de1151f7a9.46137474

Već je obznanjeno da reli Dakar seli u Saudijsku Arabiju, a sad je otkriven i plan puta.

Nije to još detaljna ruta, već samo grubi obris itinerera, u paketu s kojim dolaze i nešto konkretnije informacije vezano uz preseljenje ovog najpoznatijeg relija na Arapski poluotok. O pozadini bijega iz Južne Amerike smo već pisali tako da ćemo se ovdje posvetiti samo novim informacijama.

Dakle, reli će se voziti od 5. do 17. siječnja iduće godine, što znači da natjecatelje očekuje 12 etapa, pri čemu je za pretpostaviti da će prva i posljednja biti nešto kraće. Starta se u nedjelju u gradu Jeddah uz obalu Crvenog mora i praktično na „pljunomet“ od majke Afrike. Otud se kreće na sjever prema Jordanu i Sinajskom poluotoku, gdje natjecatelje očekuje izazovna navigacija i penjanje na više od 2.500 m.

Tu se skreće za jugoistok prema glavnom gradu Rijadu, gdje će biti i dan odmora, pretpostavljamo 11. ili 12. siječnja. Nakon toga se radi krug u južnom dijelu Saudijske Arabije, u rijetko nastanjenom području gdje bi natjecatelje trebalo čekati obilje pijeska s dinama višim od 250 m. Sve će završiti u petak 17. siječnja, u gradu Al Qiddiya, nadomak Rijada.

Cijela ruta je debelo unutar sigurnog teritorija Saudijske Arabije, odnosno prolazi daleko od granice s Irakom na sjeveroistoku i granice s Jemenom na jugu. U svakom slučaju, u toj zemlji koja je četiri puta veća od Francuske i dobrim dijelom pustinja, organizatorima ne bi trebao biti problem osmisliti zanimljivu rutu. A ostaje im dovoljno praznog prostora za planiranje ruta i u idućih pet godina, što je minimalni period tijekom kojeg će se reli Dakar održavati u Saudijskoj Arabiji.

Dakako da će Saudijska Arabija sve to itekako iskoristiti da umije svoje lice te se promovira kao moderna zemlja. Tako ni početna ni završna točka rute nisu slučajno odabrani. Natjecatelji će krenuti u sjeni Jeddah Towera, koji bi trebao dosegnuti visinu od 1.001 m, a očekujte arhitektonska čuda u razvoja i na cilju, u gradu Al Qiddiya, za kojeg je kamen temeljac položen tek prošle godine.

5cc1dfa6356ad3.44921730

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp