Motosport

Vinales blog: Kaša i kvinoja - Doručak šampiona!

Vinales 7

Mislite da je lako biti MotoGP vozač? Da bi ostao mršav, a u formi, Vinales jede avokado omlet. Srećom, priušti si i nešto fino.

Ozbiljan sam što se tiče prehrane još od malih nogu, jer sam se trudio biti najbolji. Ali uglavnom jedem ono što volim. Život je težak, pa zašto ga učiniti još težim?! Pokušao sam savršeno jesti jedne godine, ali tada sam pomislio 'zašto stalno riža i piletina?' … Zaista ne volim piletinu, a možda pojedem i koji odrezak, ali obično ne jedem meso. Proteini? Jedem puno lososa i tunjevine. Moje krajnje iskušenje? Torta! Volim slatke stvari.

Sjećam se 2013. godine kad sam bio svjetski prvak. Bilo je to u klasi Moto3, pa sam pazio na svoju težinu kako bi ostao na 57 kilograma, a to je značilo jako malo jesti. Moto3 motocikl nije toliko snažan i morate biti lagani i mršavi. Ali kad da sam osvojio tu Moto3 titulu u Valenciji, otišao sam u Severino hospitality u paddocku i oni su spremili ogromnu Panna cottu samo za mene! Počeo sam jesti kao lud i nakon dva sata sam povratio! Bio sam na početku jednog ludog mjeseca. Krenuo sam s tih 57 kilograma, pa brzo dodao još 6 do 9 kila!

Vinales 4

Sada imam oko 66-67 kilograma i osjećam se dobro na toj težini, pa se trudim to i zadržati. Mislim da težnja tome da se držiš neke mase i prehrane mora doći od vas samih. Morate znati svoje fizičko stanje. No, radim s jednim specijalistom i koji nije samo nutricionist, nego i trener. U MotoGP-u motocikl mora težiti najmanje 157kg, ali ne postoji kombinirano ograničenje za težinu vozača i motocikla, a u pitanju je puno snage!

Obično izbjegavam jesti puno tjestenine. Jedem stvari poput riže i kvinoje kako bi opskrbio tijelo ugljikohidratima. Na dan utrke obično doručkujem omlet s avokadom i malo kaše. Dva sata prije utrke - dakle oko 12 - pojedem malo tjestenine i to je to. Ne jedem puno i pokušavam sve držati vrlo jednostavnim. Zaista ne želim imati osjećaj da sam pretjerao. U klasi Moto3 je utrka već u 11.00 ujutro, pa je za doručak i voće bilo dovoljno, ali u MotoGP-u je utrka u vrijeme ručka i obično ste gladni, pa morate jesti!

Vinales 5

Jasno, uvijek jedem u Monster Energy Yamaha „hospitalityju“. Imam i veoma malu kuhinju u kamperu, s frižiderom za pića i stvari poput mlijeka, ali tamo ne kuham zbog mirisa. Kod kuće kuham. Dobar sam, ali držim se jednostavnih jela. Ponekad ću jesti vani – uzeti sushi iz restorana Aleixa Espargaroa. Koje katalonsko jelo bih preporučio? Crema Catalana! Ili možda Calcoti, koluti luka koji se spremaju na roštilju i jedu obično uz neki Romesco sos.

Vinales MotoGP 2019 Qatar MCH 0031

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp