Motosport

Dakar 2020: Top 5 savjeta za fizičku pripremu

 Van Beveren ASFG

Adrien Van Beveren je tvornički vozač Yamahe i jedan od najbržih vozača na reliju Dakar. A ovo je pet njegovih savjeta o tome kako se pripremiti za reli Dakar. i uživati u njemu.

Prijeći 7,500 kilometara u 12 dana pri suludoj brzini nije lako, čak ni za profesionalnog vozača. Već više od 40 godina, Dakar Rally ozbiljno ispituje um, motocikle i mišiće. Pritisak je na najvišoj razini jer, poput ruskog ruleta, ne postoji druga šansa. Dakar Rally je nemilosrdan; mala greška može vas koštati pobjede i ostaviti na čekanju još jednu godinu.

Poput boksača zatvorenih u trening kampu, natjecatelji u rallyju prate strog program u kojemu niša nije prepušteno slučaju. Njihova priprema se ciklički gradi tako kako bi bili u vrhunskoj formi za početak Dakar Rallya 5. siječnja u Jeddahu, gdje će početi ultimativna avantura u novoj državi - Saudijskoj Arabiji.

Cijela godina se vrtjela oko ovog datuma i, kao što otkriva tvornički vozač Yamahe Adrien van Beveren, njegov program treninga ima cilj unaprijediti snagu, fleksibilnost i mentalnu stabilnost. Za 28-godišnjeg Francuza, treniranje i zabava idu ruku pod ruku, a njegove pripreme su odrađene u trotjednim ciklusima, između kojih je tjedan dana pauze, sve dok se 10 dana prije početka relija sasvim ne primiri.

Van Beveren 4

1. Motocikl je prioritet

Moj program je baziran na triatlonu: trčanju, biciklizmu i plivanju, a dodatno sam i boksao i trenirao u teretani. Treniram pet dana tjedno, dvaput dnevno, pri čemu se za jedan trening dnevno izmjenjuju vožnja motocikla s teretanom, plivanjem i teretanom ili bicikliranjem i teretanom. Imam ekipu profesionalaca oko sebe: fizioterapeuta, sportskog doktora i dva trenera, koji rade sa mnom u teretani i pomažu mi da odradim specifične vježbe kako bi trenirao grupe mišića koji su potrebni na motociklu.

Krajnji cilj je poboljšati moju izvedbu na motociklu. Vožnja je, ustvari, najbolja priprema. Motokros, na primjer, je jako dobar za srce, i dobro je biti utreniran kako bi mogao brže reagirati na neočekivanu situaciju. I sudjelovanje na utrkama svjetskog prvenstva u reliju je priprema za Dakar Rally.

Van Beveren 2

2. Nemojte pumpati mišiće

Off-road vožnja je sport koji je ekstremno fizički zahtjevan i iziskuje rad svih mišića. Stajaća poza na motociklu zahtijeva snažne noge, vjetar nas poguruje unazad pri brzinama do 180 km/h i moramo imati snagu i fleksibilnost kada naletio na kamen. Puno sam radio na kardiu, vozio sam bicikl u turama od 2,5 do 5 sati kako bi imao izdržljivost, ali sve se svodi na to da želiš biti bolji vozač. Tako, primjerice, u teretani ne bildam mišiće. Naš se sport sastoji od vožnje brzinaca u trajanju od 5-6 sati dnevno, a veliki mišići troše puno energije. Kada treniram u teretani, ne koristim šipke; preferiram elastične gume. Ponekad ih koristimo kako bi simulirali udare vjetra, a često koristimo lopte kako bi radili na stabilnosti i balansu.

VanBaveren 41

3. Prehrana i odmor su dio treninga

Kada govorimo o energiji, vrlo je važno pohraniti i ponovno se napuniti energijom, tako da je ključno ono što jedeš prije i tijekom rallyja. Osobno, najbolja prehrana mi je uključivala prirodne proizvode i mnogo vode. Nedavno sam postao vegan, ali sam ipak djelomice stara škola; tako da sam se vratio uobičajenoj prehrani.

Odmor je također krucijalan. Mentalno radim do krajnjih granica, tako da stvarno moram imati određeno vrijeme za odmor, što znači da ne putujem i odmaram se kod kuće uz knjigu. Na Dakru, uvijek dobijem dobru masažu poslije brzinca i pokušavam se rekuperirati što je bolje moguće. Prijelomna točka za mene je bila spoznaja više o mome tijelu. Putem sofrologije puno sam radio na disanju i osjećanju svoga tijela. To mi je pomoglo da osjetim svoje granice i suočim se s njima, ali mi je pomoglo i da budem bolje usredotočen.

Van Beveren 1 

4. Fokus na tehniku, a ne na brzinu

Smisao Dakra je pronaći najbolji kompromis između forsiranja i čuvanja svoga tijela i motocikla. Možeš biti brz i siguran samo ako imaš jako dobru tehniku vožnje, tako da je moj savjet da se prvo radi na tome, a tek onda na otvaranju gasa. Kontrola motocikla i dobra forma pomažu u očuvanju koncentracije. Ne možeš voziti 400 km sa 100% koncentracijom jer se na posljetku iscrpiš. Dobra tehnika ti pomaže da se opustiš jer imaš osjećaj da držiš sve pod kontrolom, a onda možeš i brzo reagirati da se spasiš od pada.

Adrien van Beveren Action DSC 2220

5. Sjeti se - tu si da se zabaviš

Raznolikost je ključ - ali i uživanje u onome što radiš. Volim treninge na biciklu i kada pada kiša ili je hladno. Pomalo sam lud i kada se vozim, čak se i za vrijeme šest sati dugih vožnji, poput onih na Dakru, uvijek pokušavam zabaviti. Odrastao sam na selu, tako da volim sportove na otvorenom. Draže mi je plivanje u oceanu nego u bazenu, planinarenje i visinski treninzi od teretane.

VanBaveren 2

 

Motorcycle rental:
rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp