Motosport

MotoGP: Suzuki GSX-RR u retro bojama za 2020.

2020 suzuki ecstar launch groupteambikes2

GSX-RR za 2020. je evolucija ionako brzog prethodnika. Ciljaju na pobjede u atraktivnom plavo-srebrnoj kombinaciji u čast 60. obljetnice prve GP utrke.

Kako vrijeme leti! Kao da je bilo jučer, a već je prošlo 60 godina otkad je Suzuki nastupio na prvoj GP utrci, i to na TT Isle of Manu. Jasno, malotko se toga može sjećati, ali će isto tako malotko imati išta protiv nove plavo srebrne-kombinacije boja, u čast kolorita korištenih na prvim GP motocikla.

Jasno, nisu nove samo boje karbonskih oplata, nego to vrijedi i za praktično cijeli motocikl. Pritom GSX-RR nije drastično promijenjen, nego je samo sveobuhvatna evolucija brzog prethodnika. Redni četverocilindrični agregat bi trebao biti snažniji, a s novim okvirom je, kako tvrdi Mir, motocikl još okretniji i brži u zavojima, iako su u toj kategoriji već prošle sezone bili klasa za sebe.

Uz to, u igri je i nova stražnja vilica, promijenjena je aerodinamika, a šuška se da je spreman i „holeshot“ sistem, s kojim bi se motocikl malo spustio prije starta, što je rješenje kojeg su već koristiti Ducati i Aprilia, a odsad će vjerojatno i Yamaha. Dobar start je itekako važan, no vozači Suzukija su prošle sezone prečesto pokvarili početka utrke već lošim plasmanom na kvalifikacijama. Čini se da nisu mogli izvući maksimum iz mekane i nove gume, pa se za nadati kako su promjene na okviru i stražnjoj vilici i na tragu rješavanja tog problema.

Borba za naslov?

Nakon dvije prošlogodišnje pobjede, pri čemu je ona izvojevana u posljednjem zavoju Silverstonea vrijedna vječnog sjećanja, Alex Rins želi učiniti i korak naprijed, a to znači i napredovati u odnosu na četvrto mjesto u ukupnom poretku. Ali prije svih će morati pobijediti Joana Mira, koji je u završnici svoje rookie sezone znao biti brži od iskusnijeg timskog kolege. Zli jezici su već počeli pričati o prvim napetostima između njih, no čini se da je sveopća atmosfera u Suzukiju još uvijek bolja neko u ostalim tvorničkim momčadima.

Kako je izjavio vođa momčadi Davide Brivio, nijedan od njih dvojice nema povlašteni status prvog vozača momčadi, iako je realno da u konačnici ipak više očekuju od čupavog Rinsa, koji ulazi u četvrtu MotoGP sezonu. U svakom slučaju, s dorađenim motociklom i dvojicom talentiranih vozača, u Suzukiju ne mogu sakriti optimizam uoči nove sezone. Borba za naslov? Neće biti lako, ali nije ni sasvim nemoguće.

2020 suzuki ecstar launch alex rinsgsxrr8

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp