Motosport

MotoGP: Yamahe najbrže na testiranjima u Kataru

MEYMm A921206

Nova stražnja guma je ubrzala vozače Yamaha i Suzukija, a Honda je iznenada upala u probleme.

Nakon doista zanimljivih testiranja u Maleziji, uslijedila su isto takva u Kataru i to samo dva tjedna prije negoli će na istoj stazi biti odvožena prva utrka sezone. I ponovo se, kao i u Maleziji pokazalo da su razlike između različitih vozača i motocikala vrlo male. Tako se 18 od 22 MotoGP vozača uguralo unutar samo jedne sekunde.

Michelin je za 2020. pripremio novu stražnju gumu, drugačije konstrukcije i s više gripa, pa iako su s njom svi ubrzali, čini se da su Yamaha i Suzuki, kao motocikl koji vole oblije linije kroz zavoje, najviše profitirali. Potvrđuje to i popis najbržih vremena, na čijem vrhu su redom Vinales, Morbidelli i Quartararo. No, čini se da se Yamahi, a svakako Rossiju (12. najbrži), posljednje večeri testiranja vratio problem s prevelikom potrošnjom stražnje gume.

Rins je sa Suzukijem bio četvrti najbrži, a njegov kolega Mir šesti, i čini se da su oni već sad fino zaokružili cijeli paket, preostale su im još samo neke nedoumice oko krilaca na nosu. Između njih dvojice se ugurao Jack Miller, koji je na kraju 1.068 m dugačke ravnice oborio rekord staze s postignuti 355,2 km/h. To bi moglo imati veze s novim izumom Ducatija, kojeg je, doduše, Miller koristio već i krajem prošle sezone.DP AX11822 UC147588 High

Naime, vozači Ducatija GP20 imaju s lijeve strane upravljača nove prekidače kojima mehaničko-hidrauličkim putem spuštaju stražnji kraj jednom kad izađu iz zavoja i ispucaju se na ravnicu. Iako to djeluje kontra zdrave logike, time se zapravo spušta težište motocikla, a što je težište niže, to je i manje izražen problem s propinjanjem prednjem kotača, pa se onda mora i manje uključivati sigurnosna elektronika koja prigušuje snagu. Osim toga, logika nam govori da su, kad čučne stražnji kraj, krilca na nosu pod manje oštrim kutom, čime se smanjuje i otpor zraka koji ona generiraju, a onda i povećava maksimalna brzina. Što nas vraća do tih Millerovih 355.2 km/h, što je samo mrvicu manje od apsolutnog rekorda od 356,7 km/h, kojeg je Dovizioso prošle godine dohvatio na sto metara dužoj ravnici u Mugellu.

Kad smo već kod Doviziosa, spomenimo da je on zaključio poredak desetorice najbržih s 0,454 sekundi zaostatka. No, za njega je, kao i za Rossija, karakteristično da najbolje od sebe daju tek na utrci. Ispred Doviziosa se na 9. mjesto s KTM-om probio sjajan rookie Brad Binder, dok je Aleix Espargaro i dalje zadovoljan s potpuno novom Aprilijom. Iako je bio tek 13. najbrži, zastao je jedva pola sekunde za najbržim Vinalesom.

qatar test marc 2020 07591

Marquez je završio kao sedmi na popisu, unutar tri desetinke za Vinalesom, no taj sirovi podatak ne daje naslutiti dramu koja se, izgleda, zbivala u garaži Honde. Naime, nakon što je u Sepangu sve dobro funkcioniralo, staza Losail je otkrila da RC-213V ima nekih ozbiljnih problema, u smislu da vozači nisu imali dobar osjećaj za ono što se zbiva s gumama, a posebno sprijeda. Nisu znali da li je problem u novom agregatu, okviru ili čak aerodinamici, pa je Marquez posljednjeg dana testiranja preoteo Nakagamiju prošlogodišnji motocikl, a u jednom trenutku je isprobavao čak i oplate iz 2018. Iako tek ostaje za vidjeti jesu li, kako tvrde, na kraju pronašli u čemu je problem, bilo bi veliko iznenađenje da se Marc Marquez već na prvoj utrci ne bori za pobjedu.

A ta prva utrka je već pred nama. Prvi službeni treninzi u Kataru se voze u petak 6. ožujka, a dva dana kasnije je na rasporedu i premijerna utrka sezone, koja će se, kao što je to običaj voziti pod svjetlima reflektora. Prošlogodišnja utrka je doista bila odlična, a ovogodišnja bi, po svemu dosad viđenom, mogla biti još i bolja.

 Kat test 20

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp