Motosport

MotoGP: I Joan Mir produžio ugovor sa Suzukijem

Mir i Suzuki do 2022

Suzuki ostaje s istim vozačkim dvojcem do kraja 2022. Nakon dvostrukog MotoGP pobjednika Rinsa, potpis je stavio i perspektivni Joan Mir.

Ova MotoGP sezona još nije ni počela, a ni neće prije srpnja u najboljem slučaju, no u tvorničkim momčadima se postupno popunjavaju radna mjesta za iduće dvije. Nedavno je to učinio Rins, a sad je i njegov dvije godine mlađi timski kolega Mir potvrdio da je produžio ugovor i ostaje sa Suzukijem do kraja 2022.

Do kraja te 2022. kadrovsku rešetku ima riješenu i tvornička momčad Yamahe s davno osiguranim Vinalesom i Quartararoom, s time da će Quartararo još ove godine voziti za privatnu momčad Petronas Yamaha, nakon čega će zamijeniti mjesta s Rossijem, ako ovaj slučajno ne produži u penziju. Honda pak je sve svoje brige riješila i dugoročno, produživši ugovor s Marcom Marquezom skroz do kraja 2024. godine, dok je ime drugog vozača ionako manje važno. Od velike četvorke, samo Ducati još nema potpis nijednog vozača za iduću sezonu, nakon što su kroz prste procurili Vinales, Quartararo i Rins, a navodno su bili i u kontaktu s junakom ovog testa, Joanom Mirom.

A kad smo se već vratili do ovog Španjolca, koji se prije 23 godine rodio na Mallorci, spomenimo da je Joan Mir je 2017. postao Moto3 svjetski prvak u svojoj tek drugoj sezoni, nakon čega je samo godinu dana proveo u klasi Moto2, prije nego je prošle godine sa Suzukijem debitirao u MotoGP-u. Prvu utrku je završio na 8. mjestu, pa bio 6. u Barceloni te imao još nekoliko solidnih rezultata do strašnog pada na testiranjima u Brnu uslijed mehaničkog kvara. Tu je ozlijedio pluća tako da je tek u finišu sezone ponovo projurio, osvojivši 5. mjesto u vozački i junački zahtjevnom Phillip Islandu.

Uzmimo u obzir da je GSX-RR iz godine u godinu konkurentniji i dolazimo do zaključka da bi pred Suzukijem mogla biti lijepa budućnost. Navodno su se, kako je Mir postajao brži, pojavile i prve trzavice između njega i Rinsa, no tu su slatke brige za njihovog šefa Davidea Brivia, koji nekako uspijeva stvoriti atmosferu kao da je riječ o obiteljskoj, a ne tvorničkoj momčadi.

mirlandscape 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp