Motosport

MotoGP 2020: Barem 12 utrka u Europi

DSC05488 2 UC83695 High

Utrke u Europi bi se održavale od srpnja do studenog, a nakon toga možda i bude prekooceanskih utrka do sredine prosinca.

Carmelo Ezpeleta, prvi čovjek Dorne i MotoGP prvenstva, je i u svom novom obraćanju ponovio da bi nova sezona trebala krenuti 19. srpnja u Jerezu. Službenu tvrdnju toga bi trebali imati tijekom idućeg tjedna, za kada je Ezpeleta najavio i konačno objavljivanje novog službenog kalendara za 2020. U njemu će kao posljednja utrka sezone biti navedena ona sredinom studenog (pretpostavljamo u Valenciji), no moguće je da se nakon toga, pa do sredine prosinca, odvoze i neke prekooceanske utrke koje još nisu otkazane. Dakle, u igri su Teksas, Argentina, Malezija i Tajland, s time da će do kraja srpnja biti objavljeno hoće li se utrke na nekoj od tih staza doista i održati.

Uglavnom, plan je da se u Europi odvozi 12 do 13 utrka, odnosno maksimalno 16 utrka ako se krajem godine budu vozile trke izvan Europe. Pritom bi se na nekim od staza vozile dvije utrke, vikend za vikendom, i to vjerojatno u Jerezu, Austriji i Aragonu, a uskoro ćemo doznati hoće li se po dvije utrke voziti i u Misanu i Barceloni. Isto tako, ostaje za vidjeti hoće li biti utrke u Brnu početkom kolovoza i u Le Mansu negdje u listopadu. S time da se u vezi Le Mansa neslužbeno spominje i mogućnost prisustvovanja određenog broja gledatelja, a i u Misanu su izrazili želju da utrke uživo odgleda barem koja tisuća duša.

U skladu s ranijim najavama, od staze do staze bi putovalo otprilike 1.300 ljudi, koji su nužni da bi se utrke mogle održati. Ako netko od njih, uključujući i vozače, bude pozitivan na koronavirus, utrka se neće otkazati, no još uvijek nije objašnjeno kakva će u tom slučaju biti procedura. Zato je već objavljeno da će se umjesto uobičajenih 7 agregata (9 za Apriliju i KTM) tijekom sezone moći koristiti 4 agregata (5) ako bude 11 utrka ili manje, odnosno 5 agregata (7) ako bude između 12 i 14 utrka. Time se žele dodatno smanjiti troškovi za MotoGP momčadi, a dodatno je srezan i broj agregata koji će se moći iskoristiti u klasi Moto3.

Većina vozača je već počela s treninzima na stazi, no samo su Pol Espargaro i Dani Pedrosa zasad imali priliku isprobati MotoGP motocikl, na privatnim testiranjima koje je KTM organizirao na Red Bull Ringu (donja fotografija). Uskoro bi Bradley Smith u Misanu trebao testirati Apriliju, kojoj je, kao i KTM-u, produžen rok za homologaciju novog agregata do kraja lipnja.

341699 Pol Espargaro Red Bull KTM Factory Racing Private MotoGP Test Red Bull Ring 27052020 8

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp