Motosport

Speedway: Žagar pobijedio na kvalifikacijama za SP

Matej Zagar2

Stadion Milenium u Donjem Kraljevcu bio je poprište atraktivnih utrka s puno padova. Organizacija je ponovo bila odlična i ostaje samo žal što Jurica Pavlic nije u potpunosti iskoristio prednost domaćeg terena.

Prenosimo vam službeno izvješće s utrke:

U utrci punoj prevrata, iznenađenja i padova ponovno je slavio Slovenac Matej Žagar. Rekordni, ali možemo reći i povijesni, uspjeh Žagar je ostvario iz dva razloga: po prvi puta se jedna utrka Grand Prix Challenge vozila na istoj stazi dvije godine zaredom, a na obje je bio najbolji upravo on!

Kad je u 19:20 krenula prva vožnja, 1500 gledatelja na jedinoj stazi za speedway u Hrvatskoj znalo je da ih čeka prava sportska i motociklistička poslastica. Prvo je pad uzorkovao Rus Grigorij Laguta čime je isključen iz vožnje, da bi u ponovljenoj vožnji izletio Danac Michelsen te bio također diskvalificiran. Treći put se vožnja ponavljala samo s Kasprzakom i Žagarom, gdje se nikako nije moglo znati da će na kraju obojica završiti na podiju. U drugoj vožnji gledatelji su bodrili domaćeg vozača Juricu Pavlica koji nakon ponovljenog starta zbog greške američkog vozača Broca Nicola ipak nije stigao do bodova, iako je u prvom pokušaju bio odličan.

Iznimno kvalitetna i teška međunarodna konkurencija vrhunskih vozača, u kombinaciji s činjenicom da mnogi od njih imaju tek nekoliko utrka iza sebe, bila je garancija za dugu i napetu noć.

Max Fricke Jevgenij Kostigovs

Uz pobjednika Mateja Žagara, kao drugi i treći na utrci protekle subote u seriju Speedway Grand Prix 2021 kvalificirali su se i poljski vozač Krzysztof Kasprzak i Šveđanin Oliver Berntzon! Nekoliko dana prije no što je uopće i počela serija utrka svjetskog prvenstva SGP 2020, mi već znamo trojicu vozača koji imaju osigurana svoja mjesta za iduću sezonu.

„Sretan sam, bila je to teška noć. GP Challenge nije jednostavna utrka, ali zadovoljan sam pobjedom! Naravno, pogotovo jer sam osigurao svoje mjesto u Speedway Grand Prixu 2021“ reći će Matej Žagar. „Vidimo se iduće sezone, ali prvo idemo završiti ovu!“

U 18. vožnji prvo je Ukrajinac Loktaev, vozač koji je tada bio u vodstvu s najviše osvojenih bodova, pao u prvom zavoju, a po ponovljenoj vožnji, bez njega, dogodio se najveći pad večeri! U četvrtom zavoju, Kasprzak se sudario s Britancem Adamom Ellisom koji je probio ogradu. Iako Kasprzak nije bio ozlijeđen, Ellisu je pružena medicinska pomoć te je zadržan u bolnici preko noći. Cijeli splet okolnosti je tako omogućio Oliveru Berntzonu iz Švedske da se popne na postolje i kvalificira u svjetsko prvenstvo Grand Prix.

„Utrka je bila iznimno zahtjevna jer smo imali manje od mjesec dana za organizaciju. Od uvjeta i vremenske prognoze, do epidemioloških mjera koje smo morali provesti kako bi ovaj spektakl bio siguran“ rekla je Darija Pavlic, članica FIM-a i organizatorica utrke. „Ovo je povijesna utrka i za nas, jer nikad nitko do sad nije imao dvije uzastopne utrke ove kategorije zaredom! TV slika iz Hrvatske je obišla svijet, uživo su nas gledali u Poljskoj, Sloveniji, Švedskoj i na hrvatskoj Sportskoj TV, ali i putem pay-TV servisa i globalno. Ponosni smo na lijepe kadrove odlične utrke i nadamo se da ćemo u 2021. vratiti i Grand Prix u Hrvatsku!“

rez228

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp