Motosport

Dakar 2021 – Nova ruta i nova pravila

dak21 parcours 2

Drugu godinu zaredom vozi se u Saudijskoj Arabiji, ali sad u kontra smjeru i pod novim pravilima, koja bi trebala povećati sigurnost, ali i zakomplicirati život natjecateljima.

Prvo izdanje relija Dakar u Saudijskoj Arabiji pamtit će se po tome što je Ricky Brabec s Hondom nanio prvi poraz KTM-u u ovom tisućljeću, ali jednako tako i po tragediji Paula Goncalvesa. Ovo potonje je navelo organizatore da za 2021. pripreme stroža pravila, kako bi se usporilo natjecatelje, ali i smanjila razlika između tvorničkih vozača i privatnika.

Tako se sad može potrošiti samo 6 stražnjih guma tijekom cijelog relija, što bi doista moglo usporiti one najbrže. Osim toga, dok se prošli put na polovici etapa dijelio „roadbook“ samo 20 minuta prije starta, sada će se to biti slučaj svaki dan. Naime, tvorničke momčadi su imale ljude koji su tijekom noći na temelju „roadbooka“, a uz pomoć satelitskih snimki, proučavali etapu i ujutro upozoravali svoje vozače na kritične dijelove. S druge strane, mnogi će reći da tako, zapravo, cijela ta jurnjava postaje još opasnija, jer sami vozači na toj papirnoj vrpci ne mogu dodatno označiti opasna mjesta.

Zato nema dvojbe da bi obveza nošenja prsluka sa zračnim jastukom trebala povećati sigurnost vozača, iako ga po tim vrućinama sigurno neće biti ugodno nositi, a uz to se tijekom jedne etape može aktivirati samo nekoliko puta. Više neće biti dozvoljeno popravljati motocikl za vrijeme obavezne stanke za točenje goriva, a dodatno je ograničen i broj klipova koji se mogu koristiti za vrijeme relija.

A sad malo i o samoj ruti. Gledamo li kartu, krug nalikuje onom prošlogodišnjem, ali se sad vozi u smjeru obrnutom od kazaljke na satu. Sve starta 2. siječnja s prologom, nakon čega se niže 12 etapa, s danom odmora 9. siječnja. Kad bi se sve odradilo po planu, ukupno bi se vozilo 7.646 km, od čega 4.767 otpada na brzinske ispite. Četvrtog dana je planirano čak 813 km, od čega 337 km otpada na brzinski ispit, dok je najduži brzinski ispit od 511 km predviđen za pretposljednju etapu, odnosno 14. siječnja, kad će već i oni najspremniji biti na izmaku snaga.

Inače, većina vozila koja će tamo nastupiti već je zaplovila iz francuske luke Marsielle, a na startu bi trebalo biti nešto više od stotinjak motocikala i dvadesetak četverocikala. Daleko je to od rekordnih brojki, ali nije ni loše s obzirom na situaciju s pandemijom. Ukupno će startati nekih 560 natjecatelja iz 49 zemalja, a među njima ni ovaj put nije zastupljena Hrvatska. Zato će boje Slovenije ponovo braniti Simon Marčič, dok će rutiner Gabor Saghmeister zabilježiti već tko zna koji nastupa pod srpskom zastavom.

 monsterenergyhondateam dakar2021 brabec 10687 rallyzone

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp