Motosport

MotoGP: Prijelomna utrka u Silverstoneu

 DSC3159

Aprilia je došla do prvog MotoGP podija, prvi put je 6 različitih marki bilo u top 6, a moglo bi se to pokazati i prijelomnom utrkom u pohodu Quartararoa na titulu svjetskog prvaka.

Nakon što je započeo vikend padom u petak pri 274 km/h, Marc Marquez je padom i završio svoj nastup u Silverstoneu, i to već u prvom krugu nedjeljne utrke. Prvi međusobni kontakt su imali zavoju broj 7, a onda je u 9. zavoju Marquez imao osjećaj da će Jorge Martin otići preširoko, pa mu se odlučio ubaciti s unutarnje strane. No Martin se uspio vratiti na putanju i tu je došlo do sudara te pada obojice (gornja fotografija), poslije čega je Marquez priznao svoju krivicu.

 DSC3862

Ipak, Marquez u ovoj svojoj povratničkoj sezoni nije ključna figura, a ovaj vikend nije čak bio ni najbrži vozač u svojoj momčadi, jer je odlično jurio Pol Espargaro. Nakon što je osvojio „pole position“, Pol je vodio prva tri kruga utrka ispred svog starijeg brata Aleixa Espargaroa na Apriliji. Bila je to jedinstvena priča koja nije mogla potrajati, jer se prema naprijed probijao Quartarao na tvorničkoj Yamahi. On je preuzeo vodstvo u petom krugu i nakon toga je, na putu do 5. pobjede ove sezone, nametnuo ubitačan ritam kojeg nitko nije mogao pratiti.

U toj početnoj jurnjavi, Pol Espargaro je malo prebrzo potrošio gume, pa je postupno potonuo do pete pozicije, što je svejedno njegov daleko najbolji rezultat otkad je za upravljačem Repsol Honde. Istovremeno, njegov brat Aleix Espargaro se nije predovao. Čak je u posljednjem krugu razmišljao o tome gdje napasti Rinsa sa Suzukijem i preoteti mu drugu poziciju. Zbog toga nije dobro čuvao leđa, pa se ispred njega na kraju trećeg sektora probio Jack Miller s tvorničkim Ducatijem. No, Aleix Espargaro mu je sjajnim manevrom odmah uzvratio istom mjerom i ipak prošao ciljem treći, osiguravši tako Apriliji prvi podij u MotoGP klasi.

 DSC4040

Osvajanjem drugog mjesta, Rins je došao do prvog podija ove sezone, dok njegov timski kolega i aktualni svjetski prvak Mir nije bio ni blizu podija. Na početku su se i on Bagnaia, kao dotad bodovno izravnati na drugom mjestu ukupnog poretka, držali i dosta dobro, ali onda su upali u probleme s gumama. Mir je imao muke s prednjom gumom i završio je deveti, dok je Bagnaia potonuo tek na 14. mjesto, kriveći za to tehničke probleme sa stražnjom gumom.

S tom dvojicom tako nisko u poretku, pobjednik Quartararo je učinio veliki korak prema osvajanju naslova. Šest utrka prije kraja sezone, vozač tvorničke Yamahe ima čak 65 bodova više od Mira na Suzukiju, dok vozači Ducatija, Zarco i Bagnaia, zaostaju 69, odnosno 70 bodova.

 

Quartararo Silverstone21 

MotoGP
(trenutni poredak nakon 12 od 18 utrka)

1. F. Quartararo – Yamaha – 206 bodova
2. J. Mir – Suzuki – 141
3. J. Zarco – Ducati – 137
4. F. Bagnaia – Ducati – 136
5. J. Miller – Ducati – 118

Rins i Espargaro Silverstone

Iako su tu bodovni razmaci ipak nešto manji, i u klasi Moto2 bi se utrka u Silverstoneu mogla pokazati presudnom. Australac Remmy Gardner je znao da je Marco Bezzechi uzeo mekšu gumu i zato je mislio da će imati lakši posao u završnici, no ispalo je da se svejedno trebao boriti s njim do samog kraja. Gardner je ipak slavio četvrtu pobjedu ove sezone, ispred Bezzecchija i Jorgea Navarra, koji je sa Boscoscuro motociklom došao do svog prvog podija u skoro dvije godine. Istovremeno, rookie Raul Fernandez je pao i tako u borbi za naslov izgubio korak s timskim kolegom Gardnerom. Umjesto dosadašnjih 19, sada ih dijele 44 boda.

Moto2

(trenutni poredak nakon 12 od 18 utrka)
1. R. Gardner – Kalex – 231 bod
2. R. Fernandez – Kalex – 187
3. M. Bezzecchi – Kalex – 179
4. S. Lowes – Kalex – 127
5. A. Canet – Boscoscuro – 92

Remy Gardner Red Bull KTM Ajo Moto2 Silverstone Circuit GBR 29 08 2021 1

Slično kao i u klasi MotoGP, gdje su po prvi put na prvih 6 mjesta bili motocikli 6 različitih proizvođača, i u klasi Moto3 su na prve četiri pozicije bili motocikli sve četiri uključene marke. A ne događa se često i da sva mjesta na podiju pripadnu talijanskim vozačima. Među njima je najviše razloga za slavlje imao veteran Romano Fenati, koji je s Husqvarnom bio najbrži na baš svakom treningu, pa je svoju dominaciju potvrdio i na utrci. Drugi je s KTM-om završio Antonelli, kojem još nije zarasla slomljena ruka, dok je treće mjesto osvojio Foggia, koji se tako potvrdio kao najbolji vozač Honde ove sezone, skupivši dosad 6 podija, s time da na ostalih 6 utrka nije osvojio ni boda. Četvrti je ciljem prošao rookie Guevara s GasGasom, a neobično je zanimljiva bila borba za 10. mjesto. U toj su skupini bila i dvojica ukupno vodećih, s time da se u zadnjem krugu puno bolje snašao Acosta s KTM-om, koji je osvojio bodove za 11. mjesto, dok je Garcia s GasGasom ostao bez ijednog boda. Tako je Acosta povećao svoju prednost na 46 bodova i na dobrom je putu da već u svojoj prvoj (i zadnjoj) Moto3 sezoni postane svjetski prvak

Moto3
(trenutni poredak nakon 12 od 18 utrka)

1. P. Acosta – KTM – 201 bod
2. S. Garcia – GasGas – 155
3. R. Fenati – Husqvarna – 132
4. D. Foggia – Honda – 118
5. J. Masia – KTM - 105

Moto3 Silverstone 21 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp