Motosport

MotoGP 2022: Je li Aprilia sad spremna za velike stvari?

img 4508 

Prošle godine su znatno napredovali, a sad imaju svoju momčad i RS-GP koji odlično skreće. Uz Vinalesa, Espargaroa i malo sreće, mogli bi postati dio elite.

Prošlo je 30 godina otkad je Aprilia osvojila svoj prvi GP naslov svjetskog prvaka. Donio im ga je Alex Gramigni u klasi 125. Bilo bi iluzorno očekivati da ove godine mogu osvojiti naslov u kraljevskoj klasi, no sve upućuje da imaju najbolju startnu poziciju dosad.

espargaro e vinales 20220118 002

Za početak, prošle su godine učinili veliki korak naprijed i to je Aleix Espargaro okrunio trećim mjestom u Silverstoneu, što je bio prvi MotoGP podij za Apriliju uopće. Osim toga, krajem prošle sezone im se pridružio i Maverick Vinales, čime bi, nadamo se, moglo konačno biti riješeno to prokletstvo drugog vozača Aprilije. I konačno, nakon godinu dana suradnje s timom Gresini, u 2022. Aprilia ulazi kao samostalna tvornička momčad, što je popraćeno i dodatnom financijskom injekcijom iz Piaggia.

Dakako, sve to ne znači ništa ako motocikl nije brz. Ali čini se da jest. Espargaro i Vinales su bili među najbržima na nedavnim testiranjima u Maleziji, na motociklu koji nije dramatično promijenjen, ali ima dorađen pogonski agregat, aerodinamiku, softver i okvir. Pritom je okvir vjerojatno tanji i fleksibilniji, na tragu primjedbi Espargaroa i Vinalesa da je prošlogodišnji bio prečvrst i da zbog toga motocikl nije dovoljno dobro skretao. Nakon testiranja u Maleziji, obojica se hvale da motocikl odlično skreće, a sviđa im se i to što je novi RS-GP u cjelini kompaktniji od prethodnika.

img 4116

Jasno, nije sve idealno. Vinales bi da je V4 agregat još malo snažniji, a Espargaro se žalio na „chattering“ kod skretanja, odnosno na vibracije koje dolaze od guma i onda tresu cijeli motocikl. No to je dokaz da gume dobre drže, a problem se može riješiti ugradnjom tzv. mass-dampera (s njim se rep motocikla trese suprotno i tako poništava vibracije). Uostalom, Romano Albesiano je već ranije otkrio da razvijaju mass-damper i mogli bi biti prvi koji će ga koristiti nakon Ducatija. Baš kao što su prvi nakon Ducatija razvili poluautomatski sustav za spuštanje stražnjeg kraja na izlasku iz zavoja. S time da se na Ducatiju za 2022. poluautomatski spušta i prednji kraj…

espargar motogp 34dx

Iako će mu sigurno ponuditi novi ugovor, Aleix Espargaro će možda odraditi svoju zadnju MotoGP sezonu, i posvetiti se profesionalnom biciklizmu. No biti će mu to već šesta godina s Aprilijom u kojoj želi nastaviti uzlazni trend. Uostalom, 2020. je završio kao 17. ukupnom poretku, a 2021. je skočio na osmu poziciju.

sipario 6

Njegov prijatelj Maverick Vinales je malo veća enigma. Nakon prošlogodišnjeg fijaska s Yamahom, mora se dokazati i sebi i drugima. U kontekstu toga, za njega bi se moglo pokazati presudnim da što prije dohvati neki dobar rezultat, kako ga ne bi uhvatila za njega tipična nervoza i autodestrukcija. No, čini se da mu malo opuštenija atmosfera u Apriliji odgovara, a ovo je i prvi put u posljednjih podosta proljeća da Vinales ne ulazi u novu sezonu pod psihozom da se mora boriti za naslov prvaka. Već bi pokoji podij, onako za početak, bio sasvim dovoljan.

vinales motogp 34postdx

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp